BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamattal csábít az ÁKK

Pár hónap alatt teljesítheti idei lakossági kibocsátási tervét az ÁKK, amely 3,5-4 százalékos, vonzó kamatozású papírokat is piacra dob.

A korábbinál is durvább akciókkal tarolja le a hazai megtakarítási piacot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az idei cél 700 milliárd forintnyi nettó értékesítés – vagyis ennyivel kellene meghaladnia az újonnan eladott lakossági állampapírok értékének a lejárókét –, ez pedig már akár az első negyedévben össze is jöhet. Már a január eladási rekordot hozott: összesen 346 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok volumene, vagyis az államadósság-kezelő egyetlen hónap alatt elérte az éves cél felét.

A február pedig újabb csúcsokkal indult. Kamatozó Kincstárjegyből 130 milliárd, Féléves Kincstárjegyből pedig 46,6 milliárd forint volt a múlt hét végéig a nettó értékesítés. A Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) után is kapkodtak a befektetők. Két sorozat értékesítését zárta le a múlt héten az ÁKK, az egyiknél már öt rábocsátás volt, így 270 milliárd forintnál tartott a kibocsátás, a másiknál pedig három rábocsátás után 200 milliárdnál tartottak. Ebben a két PMÁK-ban december végén még csupán 240 milliárd forint volt, vagyis mostanra akár a 230 milliárd forintot is elérhette az inflációt követő lakossági államkötvényekből a nettó értékesítés, amiből februárra 100 milliárd forintnál is több juthatott. Ilyen tempóval könnyen meglehet februárra is legalább a nettó 300 milliárd forintnyi lakosságiállampapír-kibocsátás.

Főleg, hogy most újabb PMÁK-sorozatok jönnek. Az értékesítés február 22-én indul, és az egyik államkötvénynél a kezdő éves kamat 4,05 százalékos lesz, a másiknál pedig 3,55 százalékos. A korábbitól eltérő módon az új kötvények kamata nem az előző évi átlagos inflációhoz igazodik, hanem a tavaly decemberihez, ami 1,8 százalékos volt. Erre jön rá a kamatprémium, amely az ötéves kötvénynél 2,25, a háromévesnél pedig 1,75 százalékos. A kezdő kamat igen gáláns, hiszen az intézmények számára elérhető hároméves államkötvények átlagos kamata a legutóbbi aukción 1,56, az ötéves papíroké pedig csupán 2,22 százalékos volt.


Az ÁKK a hosszabb lejáratok felé igyekszik terelni a kisbefektetőket, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az új ötéves PMÁK 4 százalék fölötti kamattal indul. A rövidebb futamidejű lakossági állampapírok kamatát viszont nemrég csökkentette a központ, a Féléves Kincstárjegy a múlt heti jegyzés óta már csupán 1,5, az egyéves Kamatozó Kincstárjegy pedig 2 százalékot fizet. Az ügyfeleket azonban ez csöppet sem tántorította el, a lejáratnál jóval nagyobb mennyiségben vásároltak mindkét állampapírból: Kamatozó Kincstárjegyből 53,7 milliárd, Féléves Kincstárjegyből 23,8 milliárd fogyott el. A jól bevált fix kamatozású rövid állampapírok mellé pedig egy újabb nagy dobásra készül az ÁKK: még az első negyedévben a piacra dobhat egy kétéves lakossági papírt.

Mindent azért az ÁKK sem tud eladni. A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) például nehezen fogy. Az egyéves diszkontkincstárjegyek kamatához igazodó három jelenleg jegyezhető kötvényt elvileg március 1-jéig tervezték értékesíteni, de a múlt héten az ÁKK meghosszabbította az értékesítési időszakot június 1-jéig. 2016. december végéig alig 22 milliárd forintnyi kelt el a lassan már egy éve kapható BMÁK-okból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.