BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyoma sincs nyugtalanságnak a piacokon

Korábban soha nem látott szintekre ugrottak kora estére az amerikai indexek, a Dow Jones 20 399 ponton járt, az S&P 500 2326 pontig emelkedett, kapitalizációja a történelem során először átlépte a 20 ezermilliárd dollárt, a Nasdaq pedig 5763 pontig kapaszkodott. A vezető hazai index is történelmet írt, a BUX 33 356 pontig emelkedett, ahol korábban még sohasem járt.

Pedig szokatlanul nagy a nyugalom a részvénybörzéken, az új rekordok lassú, kimért lépések után születnek, látványos napon belüli elmozdulásokról aligha beszélhetünk a részvénykosarak esetében. Érdemes megfigyelni, hogy az S&P 500-as index értéke tavaly október óta nem csökkent napon belül egy százaléknál nagyobb mértékben, ahogy a felértékelődés irányában sem volt hasonló elmozdulás több mint negyven kereskedési napja. Szintén érdekes képet mutat az úgynevezett félelemindikátor, a piaci nyugtalanságot követő VIX index, amely jelenleg a historikusan is alacsonynak számító 11,3 ponton áll, azaz a piacokon nyoma sincs a nyugtalanságnak.

A piacokat a jegybanki stimulusok, a kedvező vállalati jelentések, a lassan javuló makromutatók, az alacsony kamat- és hozamkörnyezet miatt megnövekedett kockázatvállalási kedv és a túlzott optimizmus hajtja. Donald Trump megválasztása óta az S&P 500 8,5 százalékot erősödött, a Dow Jones mutató 18 ezer pont közeléből ugrott új csúcsára. A lendületet az amerikai elnök azon ígéretei adják, melyek szerint csökkennek az adók, enyhül a bankszektor szabályozása, és élénkülnek az infrastrukturális beruházások. Az optimizmus a nyersanyagok piacán is lecsapódik, az acél gyártásához használt vasérc ára például 4,9 százalékkal emelkedett hétfőn, ezzel az elmúlt öt kereskedési nap mérlege már 16 százalékos pluszt mutat. Az amerikai részvényvásárlási láz Európára is kihat, a vezető indexek többségét már csak egy hajszál választja el a történelmi rekordtól. Pedig sokan állítják, hogy gyülekeznek a viharfelhők Európa felett: az egyik legnagyobb kockázat a francia elnökválasztás, ráadásul mélyül a görög válság, és aggodalomra ad okot az olasz gazdaság és a bankszektor is.

A kedvező nemzetközi és hazai makrogazdasági hátszelet a magyar börze is kihasználja. A BUX régiós és világviszonylatban is felülteljesítő, rendre dőlnek az újabb és újabb csúcsok. A blue chipek fundamentumai és a technikai képek is további emelkedést jósolnak, ráadásul az elemzői konszenzus mindhárom kibocsátótól jó negyedéves jelentést vár. A Richter gyorsan túltette magát a felemás beszámoló okozta zuhanáson, az árfolyam ismét a mindenkori csúcs közelébe emelkedett, ráadásul a célárakat figyelembe véve bőven maradt még a részvényben felértékelődési potenciál.

A gyógyszergyártó árfolyama az idén 4,3 százalékkal emelkedett, egy évvel ezelőtt még 28,6 százalékkal volt olcsóbb a részvény. A Mol legutóbb 2011 nyarán járt a jelenlegi szinteken, ráadásul hatalmas lökést adna a papírnak, ha megoldódna az INA-ügy. Az olajrészvény idei teljesítménye ugyan 1 százalékos veszteség, ám egy év alatt 50 százalékkal drágult a papír. A Magyar Telekom esetében a növekvő osztalékvárakozások hajthatják tovább az árfolyamot, az idén 4 százalékot emelkedett a jegyzés, de egy év alatt 31,5 százalékot hozott a befektetőinek a konyhájára. Az OTP-nek is sikerült kitörnie a 8750–8950 forintos sávból, sőt magabiztosan zárt 9100 forinton, amire 2007 óta nem volt példa. A bankpapír idén 8,3 százalékot drágult, egy év alatt 51,7 százalékkal értékelődött fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.