BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pénzt kezeltek a befektetési alapok

A befektetési alapok vagyona 49 milliárd forinttal, 0,85 százalékkal emelkedett januárban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

 A szervezet tagjai január végén 5853 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, a vagyon egy év alatt 2,7 százalékkal nőtt.  Januárban 35 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi kiáramlott. Az abszolút hozamú és az ingatlanalapoknál kiugróan magas volt a tőkebeáramlás, de a pénzpiaci, kötvény és a származtatott alapok kivételével mindent kerestek a befektetők. Folytatódik a korábbi években megszokott trend, azaz a befektetők pénzpiaci alapjaikat az alacsony kamatkörnyezetben magasabb hozamot ígérő alapfajtákra cserélik le.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,1 százalékkal - az előző hónapokhoz képest kisebb mértékben - csökkent, és január végén 955,7 milliárd forintot tett ki. Bár még a visszaváltások dominálnak, a Bamosz szerint bizakodásra adhat okot, hogy a hazai és a dollárövezeti likviditási alapokat már keresték a befektetők.

A kötvényalapokból 25,4 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők, ebből csaknem 19,6 milliárdot a hazai rövid futamidejű kötvényekből, 4,1 milliárdot pedig a hosszú futamidejűekből. A szabad futamidejű kötvények vagyona januárban stagnált. A kötvényalapok vagyona összességében 1,9 százalékkal, 1329,9 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapokba 10 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, elsősorban a dinamikus alapoknak köszönhetően. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon januárban 1,5  százalékkal, 771,7 milliárd forintra tudott emelkedni.  A részvényalapokba 4,2 milliárdnyi tőke érkezett amin jelentősen javítottak a hozamok, így vagyonuk január végén 298,7 milliárd forintra nőtt, ami 3,7 százalékkal haladta meg az előző havit. 
A tőkevédett alapokból 2,6 milliárd forint tőke távozott, amin a hozamok nem tudtak javítani, így vagyonuk 2,4 százalékkal, 315,8 milliárd forintra csökkent.  Az abszolút hozamú alapokba ugyanakkor 39 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami a legmagasabb a kategóriák között. A hozamok is jól alakultak, így a vagyon 5,3 százalékkal gyarapodott, és január végén 870,7 milliárd forintot tett ki.

A származtatott alapok esetében a visszaváltások 2,7 milliárd forinttal meghaladták az értékesítéseket, de a hozamok pozitívan alakultak, így januárban nem változott, 169,1 milliárd forint maradt a vagyonuk. Tavaly ez a kategória volt az év nyertese, de egyelőre nem folytatódott a pozitív trend.

Az ingatlanalapokba januárban is jelentős, 35 milliárd forintnyi tőke érkezett, amihez a hozamok is hozzá tudtak tenni, így a kategória vagyona 4,7 százalékkal, 825,2 milliárd forintra gyarapodott. A múlt év másik nagy nyerteseinek, az ingatlanalapoknak a növekedése továbbra is töretlen.

Az árupiaci alapoknál a kategória méretéhez képest jelentős, 3,2 milliárd forintos tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezően alakultak, így ezen alapok vagyona 11,3 százalékkal nőtt és január végén 32 milliárd forintot tett ki. Az ingatlanalapokhoz hasonlóan az árupiaci alapok diadalmenete is folytatódott. A két kategória súlya azonban nem összevethető, hiszen míg az árupiaci alapok mindössze fél százalékot képviselnek az összvagyonból, az ingatlanalapok tizennégyet - jegyzi meg a Bamosz.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében januárban tőkekiáramlás volt tapasztalható. Bár a hozamok kedvezően alakultak, a vagyon így is 4,3 százalékkal, 238,8 milliárd forintra zsugorodott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.