BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kis cégek részvényeiben is van fantázia

Bár alig akad elemző, aki a kis papírokat is követi, a befektetőknek érdemes lehet ezek között is szemezgetni.

A négy blue chip mellett a szakértők csupán néhány kis papírt tartanak állandó figyelésre érdemesnek, hiszen igen alacsony ezekben a forgalom, az ügyfelek nem érdeklődnek irántuk, noha néhány kis részvényt érdemes lenne a portfóliókba emelni.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője elmondta, hogy csak olyan papírokat követnek, amelyekben látnak növekedési potenciált. Ezek közül kiemelkedik az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park, mindkét részvény nagyot emelkedett az elmúlt időszakban, és osztalékot is fizetnek, ráadásul az ANY 84 forintos osztaléka kiugróan magas, 6,2 százalékos osztalékhozamot jelent. A Graphisoft 78 forintos osztaléka 2,5 százalékos hozamot jelent, de itt a készpénztermelés növekedése mellett folyamatosan szükség van beruházásokra, hiszen a rendkívül magas kihasználtság mellett új ingatlanokat kell építenie a cégnek. – Mindkét papírban hosszú távon van növekedési lendület, és az eredménytermelésük is egyre jobb, továbbá mindkét részvény esetében megugrott az EBITDA-szint. Ezek a számok a forgalom kisebb növekedését is magával hozták – emelte ki Sándor Dávid.

A KBC Equitas tavaly 1190 forintos célárat adott meg az ANY-re, ezen a valóság túlszaladt az 1360-as árfolyammal. Sándor Dávid szerint az árfolyam további felértékelődési potenciálja rövid távon limitált, ezért a papírt tartásra javasolják. A Gra­phisoftnál a szakértő szerint még 150 forintot emelkedhet a kurzus a KBC által meghatározott 3270 forintos fair értékig, ennek ellenére tartásra javasolják az irodapiaci részvényt is.

A Rábának nem kedvez az iparági környezet. Sándor Dávid szerint a menedzsment megteszi, amit lehet, beruháznak, és üzletet fejlesztenek, de az észak-amerikai szektor lassulása meglátszik a győri cég eredményein. A Masterplast tavalyi éve nem sikerült jól, idén azonban az ingatlanpiaci és újlakás-építési fejlemények erős alapot adhatnak a cégnek. Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzője szerint 2017-ben eldől a papír jövője. – Ilyen jó hátszél nem valószínű, hogy lesz az elkövetkezendő időszakokban. Ha kedvezően alakul minden, akkor osztalékkal együtt 10 százalékos felértékelődési potenciál is van a cégben, a papír célára 550 forint, viszont az alacsony likviditás miatt érdemes számolni némi diszkonttal – emelte ki Le Phuong Hai Thanh.

A CIG Pannónia idén előreláthatólag nem fizet majd osztalékot az MKB-tranzakció miatt, de jövőre már várhatóan igen. Egy komolyabb részvény-visszavásárlási program elindítása viszont nagyon is elképzelhető – mondta Vágó Attila, a Concorde elemzője. A szakértő úgy véli, hogy az új menedzsment bizonyított, a társaság nyereséget termel, és stabil a tőkehelyzete. – A jövőben már nem csak mint biztosítóra kell gondolni a CIG Pannóniára, egyre több pénzügyi eszköz kezelésére kaphat mandátumot, és ezzel párhuzamosan nő az alapkezelés jelentősége – fűzte hozzá Vágó. A papír árfolyamát év végére a jelenleginél 10 százalékkal magasabbra, 230 forintra várja a Concorde.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.