BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökken a bedőlt ügyletek aránya

Felgyorsult tavaly a bedőlt hitelek eladása a régiónkban, s ez a tendencia idén is folytatódik – derül ki a Deloitte nem teljesítő banki hitelekről (NPL) szóló elemzéséből, amely a kelet-közép-európai országokban vizsgálta ezek arányát, állományát és piacát. A legtöbb NPL-eladási tranzakciót Romániában (37 százalék) és Magyarországon (24 százalék) hajtották végre. A portfóliótisztítás felpörgése a régió felé irányuló fokozott befektetői érdeklődésnek és a magasabb banki aktivitásnak köszönhető.

A Deloitte szerint tavaly a lezárt tranzakciók nominális értéke meghaladta a 4 milliárd eurót, ezzel a nem teljesítő hitelek állománya a kelet-közép-európai régióban 49 milliárdra zsugorodott, követve a 2014-től csökkenő trendet, amely tovább javult mind az északi, mind a déli országokban. A területek közötti különbség azonban megmaradt: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában 5–10 százalék között, míg a déli államokban 10–22 százalék között mozgott az NPL-ráta. A nem teljesítő hitelek aránya Magyarországon és Szlovéniában javult a legjelentősebben: 3,7, illetve 1,9 százalékponttal. A régiós NPL-piac élénküléséhez a makrokörnyezet javulása adott alapot: mind a tizenkét vizsgált országban növekedett a GDP, ami áttételesen pozitív hatással volt a hitel-visszafizető képességre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.