BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több hiteles lakását árverezik el a bankok

Zöld jelzést kaptak a bankok a kényszerértékesítések fokozására. Tavaly a második fél évben több száz korábbi kvótás ingatlant adtak el, de százszámra dobták a piacra a már nem kvótás fedezeteket is.

Több mint 10 ezer bedőlt hiteles lakását értékesítették tavaly a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. A legtöbb nehéz helyzetben lévő ingatlanhitelesen a Nemzeti Eszközkezelő (NET) segített, 6184 lakóingatlant vett át, maguk az adósok 2743 ingatlant értékesítettek, a bankok pedig csaknem 1100 ingatlant árvereztettek el.

2013 óta a legtöbb bajba jutott adós lakását a NET vásárolta meg, a jegybank adatai szerint tavaly év végén már 25 ezer darab fölött volt a lezárt tranzakciók száma. Az eszközkezelő 35 ezres befogadási kerete azonban az év végére már kimerülőben lehetett, ezért a jövőben más meódon kell rendezni a tartozásokat.

Az egyik, az ügyfélnek valószínűleg sokkal jobb megoldás, ha az adós hajlandó beadni a derekát, és lemond a hitelből vett ingatlanjáról, hogy megszabaduljon a bedőlt tartozástól. Egyre többen választják ezt az utat: folyamatosan nő az adósok által értékesített ingatlanok száma. 2013 eleje óta 7810 ingatlant adtak el, de míg korábban jó, ha havonta száz lakást értékesítettek így, 2016-ban már havonta 200-nál is több ingatlantól váltak meg. Főleg a budapestiek és a Pest megyeiek hajlottak arra, hogy eladják az ingatlanjukat annak érdekében, hogy kifizessék a hitelt. Ebben persze segíthetett az is, hogy a fővárosban és környékén az ingatlanárak nőttek, és a kapott pénzből könnyebb volt rendezni a tartozást.

Aki nem hajlandó önszántából eladni a lakást, majd kifizetni a hitelt, az a bankok egyre keményebb fellépésére számíthat. A hitelintézetek eddig viszonylag keveset árvereztek, mivel a kényszerértékesítési kvóta 2015-ig megkötötte a kezüket, azt követően pedig volt egy moratórium a végrehajtásokra a forintosítás és az ahhoz kapcsolódó elszámolás miatt. Most már azonban zöld a lámpa, és a bankok elkezdték gyors ütemben a piacra dobni a korábbról beragadt ingatlanokat, sőt a kvóta kivezetése óta bedőlt fedezeteket is egyre többször árvereztetik el.


A végrehajtások felpörögtek. A kényszerértékesítési kvóta alapján 2013 óta összesen 1506 lakást adtak el a bankok, ennek csaknem a harmadát 2016 második felében. 2015 óta lehet a kvótán felül is árverezni, 618 ingatlant adtak el így a bankok, ebből 318-at a tavalyi második fél évben.

Az elárverezett lakások száma egyébként negyedévről negyedévre nő – tavaly az utolsó negyedévben már 464 lakást adtak el a hitelintézetek –, és ez a tendencia valószínűleg az idén is folytatódik, hiszen a pénzügyi szektor intenzív portfóliótisztításba kezdett, tavaly az utolsó negyedében 170 milliárd forintnál is több 90 napon túl lejárt ingatlanhitel tűnt el a portfóliókból.

Egyébként a bankok is ott szeretnek főleg árverezni, ahol jó pénzt kapnak az ingatlanért. A legtöbb kényszerértékesítés a hitelintézetek kezdeményezésére Budapesten, Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében történt. A szociális alapon működő eszközkezelő ezzel szemben a szegényebb régiókban a legaktívabb, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vásárolta meg eddig a legtöbb ingatlant.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.