BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felértékelődés előtt a Commerzbank

Az elmúlt évek nyugat-európai gazdasági környezete nem kedvezett a pénzügyi szektornak, és azon belül különösen hátrányosan érintette a bankokat.

[caption id="" align="alignleft" width="500"]Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője[/caption]Ez meg is látszik a részvénypiaci teljesítményükön, jócskán lemaradtak a benchmark indexekhez képest, és csak az elmúlt néhány hónapban volt némi talpra állás. A kedvezőtlen körülmények között mindenképpen érdemes kiemelni az alacsony, sőt negatív EKB-alapkamat hátrányos hatását a kamatmarzsokra, az alacsony hitelfelvételi kedvet és azt, hogy az alacsony hozamok miatt a kötvénypiac érdektelenné vált a befektetők számára. Így pedig a kamat és nem kamat jellegű bevételek együtt kerültek nyomás alá.

Ennek következtében érthető, hogy az európai bankok egy része bőven könyv szerinti értéke alatt forog. Ilyen például a Commerzbank is, amely könyv szerinti értékének harmadáért már megvásárolható, míg összehasonlításképpen az OTP csaknem hatszoros értékeltséget mutat. Ez az árazás nagyjából meg is felel a Commerzbank jövedelmezőségének, azonban a bank jövője már sokkal fényesebb, mint a jelene.

Míg 2016-ban csak a nagyon szerény 1 százalékos sajáttőke-arányos nyereséggel kecsegtet a bank, addig az elemzői előrejelzések szerint ez 2018-ra már 2,5 százalékosra javulhat, amiben például a nem teljesítő hitelekre képzett céltartalék csökkenése segítheti majd a bankot. Sőt 2020-ra a jelenlegi érték több mint ötszörösére fog emelkedni, ami közelítő számításaink alapján 1-es árfolyam/könyv szerinti értékeltséget indokolna, hacsak nem ugranak meg addig számottevően a hosszú hozamok. Ha tényleg megvalósul a várt eredményjavulás, akkor a következő években erőteljes áremelkedés szemtanúi lehetünk majd, ez pedig a mi szemünkben izgalmas hosszú távú befektetéssé teszi a Commerzbankot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.