BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a skót font?

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint még a tényleges brexit előtt szeretnék kiírni az újabb függetlenségi népszavazást.

Theresa May brit miniszterelnök azonban már korábban leszögezte, jelenleg nincs itt az ideje a szavazásnak, az csak zavarná a tárgyalási folyamatot.

A skótok úgy látják, emiatt alkotmányos válság felé közelít az Egyesült Királyság. Theresa May várhatóan a jövő hét elején értesítést küld Brüsszelnek a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, azaz hivatalosan is megindulhat a brexit folyamata - olvasható az Equilor reggeli elemzésében.

 

Közben Alex Salmond korábbi skót miniszterelnök egy interjúban kizárta a függetlenség esetén az euróövezethez való csatlakozást. Javaslata szerint fokozatosan egy saját valutát kellene bevezetni.

Kérdéses mi lenne egy voksolás eredménye

A legújabb felmérés szerint jelenleg kevesebben támogatják Skócia elszakadását az Egyesült Királyságtól, mint a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás idején. Jelenleg a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalékuk viszont elveti Skócia függetlenné válásának gondolatát.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazáson az elszakadást ellenzők 55 százalékos többséggel győztek, a függetlenségre 45 százaléknyian szavaztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.