BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy változás előtt az OTP

Közel került egy fontos montenegrói bank megvásárlásához, érdeklődik egy román és egy ukrán bank iránt, és akár Oroszországban is szívesen vásárolna bankot az OTP – nyilatkozta Csányi Sándor, a legnagyobb hazai pénzintézet elnöke a Reutersnak. A Portfolio tudósítása szerint a bank első embere azt mondta: a lakáshitelek kamatfelárának 250-300 bázispontban történő korlátozása sértené a bankok biztonságos működését. 2-3 év múlva azonban nagy változások várhatók az OTP menedzsmentjében.

Csányi Sándor a Reutersnak adott nyilatkozatában kijelentete, az OTP Bank elég tőkével rendelkezik és csaknem 1 milliárd eurónyi készpénze van arra, hogy akviráljon. Vélhetően ennek köszönhető, hogy nemrég befejeződhettek egy "fontos" montenegrói pénzintézet megvásárlásáról szóló tárgyalások. A terjeszkedéssel kapcsolatban egyébként az elnök megjegyezte: amennyiben a görög Eurobank eladja, úgy bejelentkezne az OTP a romániai Bancpostért is. Azért a bankért, amely 2015-ben a 9. legnagyobb román pénzintézetnek számított.

Csányi a következő 1-2 évben konszolidációra számít a közép-európai bankok körében, ami akvizíciós lehetőségeket kínál Szerbiában, Romániában és Szlovákiában is. Az OTP Bank növelné piaci részesedését Ukrajnában, ahol organikus növekedési lehetőségeket Csányi lát, így előzetes tárgyalásokat folytat egy akvizíció ügyében. Oroszországban a pénzintézet egyelőre nem lát azonnali felvásárlási lehetőséget, de a világ ezen pontján is szívesen terjeszkednének.

A 2018-as éves közgyűlésig Csányi szerint el kell döntenie a bankjának, hogy csökkenti-e Tier 1 tőkerátáját a jelenlegi 18,5 százalékról 12,5 százalékra. Az OTP árfolyama 8300 forint környékén már magasabb, mint könyv szerinti alapon (P/BV) az európai bankoké, ezt pedig - véli a bankár - a pénzintézet tőkearányos megtérülése (ROE) és profitabilitása reálissá teszi.

Csányi elmondta azt is, hogy a jegybank 300 bázispontban korlátozná a jelzáloghitelek felárát, az a bank számára mintegy 10 milliárd forintos éves profitkiesést okozna. De már 250 bázispontos felár is sértené a bankok biztonságos működését. "A 400-450 bázispont viszont mindenkinek az érdekét szolgálja" - fűzte hozzá.

Az elnök-vezérigazgató kijelentette, nem zárná ki az OTP-részvények feldarabolását, de ez nincs is napirenden. Csányi nem tervezi, hogy nyugdíjba vonul, azt viszont elárulta, hogy 2-3 év múlva valószínűleg nagy változások lesznek az OTP menedzsmentjében a pénzügyi technológia és a digitális bankolás fejlődése nyomán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.