BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változások a kiskereskedelemben

Az online értékesítések évről évre egyre nagyobb szerephez jutnak, 2016-ban már a teljes forgalom közel hatodát tették ki.

A 2015-ös évet követően tavaly ismét 3 százalék felett nőtt éves szinten a kiskereskedelmi forgalom az ünnepi vásárlási szezonban az Egyesült Államokban. A pozitív adatok ellenére több kiskereskedelmi lánc is az előző évitől elmaradó profitra figyelmeztetett 2017 elején, így jelentős eladási hullám indult el a szektorban. A csalódást keltő adatok azt mutatták, hogy 2016-ban nyilvánvalóvá vált a trend: egyre többen térnek át az online vásárlásra.

Ebből legfőképpen az Amazon profitál, amelynek részvényárfolyama a mindenkori csúcs körül tartózkodik. Az Amazon-hatás mellett a Republikánus Párt adóreform-javaslata is igen aggasztó a szektor szempontjából, amely az importok drágításán keresztül nagy csapást mérne a vállalatok eredményességére. A többség számára további probléma a minimálbérek emelkedése a tengerentúlon. Noha az egész országra érvényes minimálbér 7,25 dollár óránként, ettől az egyes államok eltérhetnek, több helyen 2-3 dollárral meghaladván az egész országra érvényes minimumot.

A jelenlegi folyamatoknak a világ kiskereskedelmi óriása, a Walmart lehet a nagy nyertese, ugyanis elég korán felismerte az online vásárlásban rejlő lehetőségeket. Emellett – kivételes módon – a kiskereskedelmi üzleteiben is képes volt az értékesítéseket növelni, miközben a versenytársak sorra lemaradtak. A vállalat a minimálbérek emelkedésének is kevésbé van kitéve, ugyanis 2016 elején már óránkénti 10 dollárra emelte a dolgozói számára fizetendő minimális bért. A vállalat legutóbbi gyorsjelentése igen pozitívra sikeredett, ám az árfolyamreakció alapján úgy tűnik, hogy a piac továbbra is tart a szektort sújtó kockázati tényezőktől. A fentiek alapján azt ajánljuk, hogy érdemes a Walmart papírjaiban a vételi lehetőséget keresni, míg a többi gyengébb szereplőben a szektorban short pozíciókat kiépíteni.
Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. elemzője-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.