BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bank of England: a Brexitnél a legrosszabbra kell készülni

A brit jegybank szerint a londoni City pénzügyi szolgáltatási cégeinek az eddiginél alaposabban fel kell készülniük a brit EU-tagság megszűnéséből eredő minden eshetőségre.

A Bank of England a Londonban honos befektetési bankoknak küldött, pénteken ismertetett, meglehetősen kemény hangvételű levelében felrója, hogy a City cégeinek felkészültsége egyenetlen, és az eddig kidolgozott készenléti terveket sem vizsgálták meg abból a szempontból, hogy kiállnák-e a Brexit-folyamat lehetséges legkedvezőtlenebb kimenetelének próbáját.

A Bank of England felhívása e legkedvezőtlenebb lehetőségek közé sorolja, hogy a kilépési tárgyalások végéig esetleg nem születik új kereskedelmi, vagy pénzügyi szabályozói-felügyeleti megállapodás London és az Európai Unió között. Márpedig ez még jócskán elhúzódhat.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Kép: Pixabay Kép: Pixabay[/caption]

A jegybank a levélben közli: írásos igazolást kér a City minden egyes pénzügyi szolgáltatási cégétől arról, hogy a vállalatvezetés foglalkozik-e a brit EU-tagság megszűnésére felkészítő készenléti tervek összeállításával.

A brit kormány nemrég megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. A cikkely kétévi időkeretet határoz meg a kilépés feltételeiről szóló egyeztetésekre. A tárgyalássorozat meghosszabbítható, de ehhez a bennmaradó "huszonhetek" egyhangú beleegyezése is szükséges lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.