BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi: Az OTP nagyon stabil

Az OTP csoport fennállásának harmadik legjobb évét érte el tavaly – mondta az OTP Bank éves rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Tavaly 202 milliárd forintos számviteli eredmény, és 201 milliárd forintos korrigált adózott eredményt ért el a bank.

A bankadó még mindig magas, jelentősen befolyásolja a versenyképességet – tette hozzá Csányi, aki szerint a tavalyi kiemelkedő, rendkívül jó év volt, ami remélhetőleg folytatódik. Kelet-Közép-Európában 181,6 milliárd forintnyi adózott eredményt értek el Ukrajna és Oroszország nélkül. Minden bank hozta a várakozásokat. A térségben jelenlévő pénzügyi csoportok közül az OTP-é lett a legjobb tőkearányos nyereség, 15,3 százalékos. A hitel/betét arány 66,5 százalékos volt, ami elég alacsony, de Csányi hangsúlyozta: sosem szeretnének már a jövőben 100 százalék fölé menni.

OTP Bank ára a könyvértékhez képest 1,6-szeres jelenleg, a térségben egyedül a KBC-é hasonlóan magas, de ők nagy állami tőkejuttatásban részesültek. Az OTP árfolyama 2008. júniushoz képest 119 százalékosra nőtt, a versenytársaké csökkent. Az UniCredit mérlegfőösszege például a 23,6 szerese az OTP-ének, a kapitalizációja viszont csupán a négyszerese – mondta Csányi.

A tőkemegfelelési mutató is magas az OTP-nél. Tavaly két jelentős tranzakciót hajtottak végre. Magyarországon az Axa teljes portfólióját megvásárolták, a teljesítő jelzáloghitel-állomány emiatt 154 milliárd forinttal nőtt, a piaci részesedés pedig 2,9 százalékponttal nőtt. A betétállomány 51 milliárd forinttal gyarapodott. Várhatóan jóváhagyják a horvátországi tranzakciót is. Ott a SocGen tulajdonában lévő Splitska bankot szeretnék megvenni, amivel már korábban 2007-2008-ban is szemeztek, de akkor az SocGen elvitte előlük. Ha lezárul a tranzakció, ami akár már ebben a hónapban megtörténhet, a negyedik legnagyobb bank lehet az OTP Horvátországban, és a tengerpart mellett a szárazföldön is lesznek fiókjaik.
Magyarországon az OTP Core, vagyis az alaptevékenység kedvező évet zárt.

Jó környezetben működtek, nőtt a GDP, a reálbérek és a fogyasztás is. Kedvező kormány által támogatott termékek is voltak, például a CSOK és az NHP. A bank nagyon stabil. „Nem hiszem, hogy van biztonságosabb bank ma a világon vagy Európában, mint az OTP” - mondta Csányi a közgyűlésen. Az itteni banknak 3 milliárd forintnyi költségnövekedést okozott az OBA, Beva, szanálási alapnak fizetett megnövekedett díj. 4 százalékos béremelés volt a bankban, főleg az alacsony jövedelemben részesülők kaptak alapbéremelést.

A jelzáloghiteleknél robbanás történt a piacon: az igénybeadás 70, a folyósítás 40 százalékkal nőtt, de van még tér a növekedésre, mivel még mindig csak a 2008-as szint 38 százalékát érték el a folyósításban. A fogyasztási hitelekben 35,4 százalékos volt a bank piaci részesedése 2015-ben, 2016-ban már 36 százalék, sokat remélnek a nemrég bevezetett  online személyi kölcsöntől. A lakossági megtakarításban 30,7 százalékos a részesedés, sok állampapírt is értékesítettek. A teljesítő vállalati hitelállomány 14,7 százalékkal nőtt. Jól szerepeltek a jegybank piaci hitelprogramjában (PHP), 25 milliárdot vállaltak, 30 milliárdot teljesítettek végül.

A Merkantil bevétele 10 százalékkal bővült, miközben sikerült költséget megtakarítani. A hitelminőség javult, a kockázati költségek csökkentek. Az OTP Alapkezelőnél is nőtt a működési eredmény 32 százalékkal. A jutalékbevételek jelentős része sikerdíjbevétel volt, mivel magas hozamot értek el az alapok. A nyugdíj- és egészségpénztárnál pedig továbbra is piacvezetők.

A bolgár DSK rendkívül prudensen működik, igaz, csökkent az eredménye, de csak azért, mert még nagyobb céltartalékot képeztek az átstrukturált hitelekre. A 90 napon túli fedezettség 108 százalékos a bolgár banknál.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Az OTP csoport fennállásának harmadik legjobb évét érte el tavaly Fotó: AFP Az OTP csoport fennállásának harmadik legjobb évét érte el tavaly Fotó: AFP[/caption]Oroszországban annak ellenére sikerült jövedelmezőségi fordulatot elérni, hogy az orosz gazdaság még mindig recesszióban van. Az eredmény, úgy tűnik, nem egyszeri, hanem fenntartható, és a hitelintézet önfinanszírozóvá vált. A helyi direktbank, a Touchbank még mindig veszteséges, de úgy tűnik, érdemes volt belevágni, stabil a szolgáltatás, egyre több az ügyfél, javul a keresztértékesítés – mondta Csányi.

Ukrajnában látványos javulás volt, Krímben a háború idején elveszítették a fiókokat és az állományt, de most már túlvannak a nehezén. A teljesítő hitelállomány 5 százalékkal nőtt, a hitel/betét állomány 84 százalékos, tehát finanszírozza magát a helyi leánycég. Akvizíciók is napirenden vannak bizonyos kisebb országokban, az egyikhez már közel állnak, de nagy lenne a részesedésük, így bizonytalan, hogy megkapják-e a felügyeleti engedélyt.

A jövőbeni üzletpolitikai célok között van a stabilan magas jövedelmezőségi szint tartása, és akvizíciók azokban az országokban, ahol kicsi a piaci részesedésük – mondta Csányi. 2017-ben is 15 százalék fölötti tőkearányos nyereséget és 12,5 százalék fölötti elsődleges tőkemegfelelést szeretnének elérni. Ha nem tudnak akvizíciókat fedél alá hozni, akkor a részvényvisszavásárlás is szóba jöhet, mert nem akarnak ilyen magas tőkeszintet tartani. Az osztaléktömeget jövőre is 15 százalékkal növelnék. Az idén a tavalyi év 181,5 milliárd forintos tárgyévi eredmény terhére 53,2 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a menedzsment. Ez azt jelenti, hogy várhatóan egy részvényre 193 forintos osztalékot fizet majd az OTP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.