BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszántan araszolgat a Pannergy

A BÉT idei kis nyertesei közé tartozik közel 5 százalékos első háromhavi teljesítményével a Pannergy. Ez annak ellenére tiszteletet parancsol, hogy sokkal rövidebb időtávon, többször is el lehetett volna csípni ekkora árfolyamnyereséget. Az árfolyamot a tavaly augusztustól idén márciusig saját részvények vásárlására elköltött 300 millió forint is támasztotta. A sajátrészvény-tranzakciókat egyébként az április 13-ra meghirdetett közgyűlésig fel is függesztették, miután a teljes visszavásárlási keretet kimerítették.

Már évek óta felfelé araszolgat ez a kispapír, annak ellenére, hogy nem ígér különösebb spekulációt, és még zsíros osztalékot sem kapnak a részvényesei. Szépen szaporodnak viszont a projektek, s bár sok veterán ülhet még bukóban, akik az elmúlt négy esztendőben vásároltak, egyszerűen nem szállhattak be rosszkor vagy rossz helyen. A hazai geotermikus energia hasznosításában kétségtelenül van fantázia. Igaz,

Európa egyik legnagyobb hévízi aktivitásához és a célként kitűzött térségi vezető szerephez képest eltörpülnek az eddig megvalósult geotermikus rendszerek. A tavaly novemberben – Miskolcon, Győrben és Szentlőrincen – elért havi zöldhő-értékesítési csúcs mindössze 200 ezer GJ volt. A geotermikus energia hasznosítása viszont kimondottan tőkeigényes, és a projektek ki vannak szolgáltatva az uniós forrásoknak és az állami támogatásoknak. Ráadásul az értékesítési oldalon önkormányzatok állnak.

Ezek tükrében nem meglepő, hogy a korábban remélt eredményesség még mindig várat magára. A 2016-os beszámolóban 8,47 forintos egy részvényre eső veszteséget látunk a 2015-ös szerény, 4,28 forintos részvényenkénti nyereség után. Látnivaló, hogy megtört a kezdeti lendület. A hazai energiatrend sem kedvez a zöldágazatnak, de évi két-három geotermikus fúrással azért halad előre a vállalat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.