BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaország: négy esélyes a hétvégén

Az utolsó pillanatban is születhet meglepetés a francia elnökválasztáson. A piacok Macron vagy Fillon továbbjutását jól fogadnák, de a szélsőséges, euróellenes jelöltek győzelme esetén gyengülhet az európai fizetőeszköz és az állampapír, sőt a részvények is.

Kiszámíthatatlan eredményeket hozhat vasárnap a francia elnökválasztások első fordulója. Összesen 11 jelölt indul, közülük a két legtöbb szavazatot begyűjtő jut a május 7-i második fordulóba. A legutóbbi felmérések szerint a szocialista kormány volt gazdasági miniszterének, Emmanuel Macronnak és a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének, Marine Le Pennek van a legnagyobb esélye arra, hogy a második fordulóban megmérkőzzön egymással. Előbbire a szavazók 23,5, utóbbira 22,4 százaléka voksolna a közvélemény-kutatások szerint.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]A konzervatív Fran­cois Fillon és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon támogatottsága is 19 százalék felett van, így ők is odaérhetnek a második körre. Az elmúlt hetekben jelentősen erősödött Mélenchon támogatottsága. A felmérések alapján Fillon stabil, konzervatív keresztény szavazóbázisa a botrányok ellenére sem apadt, míg Mélenchon elsősorban a kevésbé esélyes Benoit Hamon szavazóbázisát szívhatja el. Sokak szerint a kérdés az, hogy Macron vagy Mélenchon tudja-e jobban megszólítani a bizonytalanokat. Mélenchon mellett szól, hogy nagyobb tapasztalattal rendelkezik és politikai programja is kidolgozottabb. Az EU-s szerződések felülvizsgálatával a bizonytalan, de radikális szavazókat szólíthatja meg.

Nagyon sok az olyan szavazó, aki még nem döntött vagy nem mondta el a véleményét a kérdezőbiztosoknak, a továbbjutást vizsgáló felmérések ezért hibahatáron belüliek. A piacokat befolyásoló közelmúltbeli választások és népszavazások során ráadásul mellélőttek az előrejelzésekkel a közvélemény-kutatók. Sem Trump győzelmét, sem a Brexitet nem tudták pontosan előre jelezni, ami szintén fokozza a francia voksolás kimenetelével kapcsolatos bizonytalanságokat. A piacok az elmúlt időszakban ezért a kivárásra rendezkedtek be. Fan Cheuk Wan, a HSBC Private Ban­king ázsiai vezető tanácsadója szerint a francia választások bizonytalan kimenetele és az észak-koreai geopolitikai aggodalmak miatt a pálya szélén maradtak a befektetők.

Az általános nézőpont az, hogy megnyugtatná a piacokat, ha Macron bejutna a második körbe, mert ő a várakozások szerint mindkét szélsőséges aspiránst legyőzné. Fillon sikeres szereplése is piacbarát folyamatokat indítana be. A befektetőknek leginkább egy Macron–Fillon-párharc tetszene, az HSBC előrejelzése szerint ebben az esetben az euró 1,12-ig erősödne a dollárral szemben. A második fordulós Macron–Le Pen- vagy Le Pen–Fillon-párharc esetén az euró az 1,035 és 1,09 közti sáv felsőbb, illetve alsóbb felére kerülne a dollárral szemben. A piaci szempontból leginkább pesszimista verzióban a szélsőségesek, Le Pen és Mélenchon csapnak össze május elején, becslések szerint az euró ekkor 0,9-ig is gyengülhetne az amerikai devizával szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.