BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötvenkétmilliós bírságot kapott a Quantis Consulting

52,5 millió forintos bírságot szabott ki az MNB a Quantis Consulting Zrt. (korábbi nevén Brokernet Zrt.) biztosítási többes ügynökre, elsősorban egyes életbiztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések miatt. A szabálytalanságok megszüntetéséről a társaságnak ez év augusztusig kell beszámolnia.

A Magyar Nemzeti Bank nyomatékosan felszólította a biztosításközvetítőt, hogy mindenkor adjon részletes tájékoztatást az addigi megtakarítási életbiztosításukat megszüntetni és ezzel párhuzamosan új, azonos célú életbiztosítást kötni kívánó ügyfeleiknek az ezzel járó költségekről, jellemzőkről. A Quantisnak gondoskodnia kell az ügyfelek jogviszonyára vonatkozó adatbázisok naprakész nyilvántartásáról, a panaszokra pedig 30 napon belül minden esetben részletesen megindokolt írásos választ kell adnia.

A Quantisnak idén augusztus végéig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről. A feltárt hiányosságok miatt a jegybank 50 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a társaságra.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosító tényezőként vette figyelembe többek közt, hogy a Quantis egyik legfontosabb kötelezettségét szegte meg azzal, hogy huzamosabb időn át egyes életbiztosítási ügyfeleinek nem nyújtott szakmailag megalapozott tájékoztatást a szerződések megszüntetésére, újak megkötésére vonatkozó előnyökre és hátrányokra vonatkozóan. Miközben ez ellentétes lehetett az ügyfelek érdekével, a biztosításközvetítő számára vagyoni előnyként jelent meg. A fogyasztói panaszok késedelmes időbeni megválaszolásával kapcsolatos, szintén rendszerszintű jogsértés pedig az egyes ügyfeleknek a jogérvényesítéshez való jogát csorbíthatta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.