BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen emlékérmét bocsátottak ki Matolcsyék – Fotó!

20 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank 2017. május 29-én.

20 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank 2017. május 29-én, a kiegyezés megkötésének 150. évfordulóján. Az emlékérmék 52,5 mm-es átmérőjükkel különlegesen nagy méretűek, visszahajló belső peremük újszerű kivitelt jelent – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

1867. május 29-én, épp 150 évvel ezelőtt a magyar országgyűlés megszavazta a kiegyezésről szóló XII. törvénycikket, amely leszögezte, hogy az uralkodó személye két szuverén államot köt össze, és amely a maga hibáival, hiányosságaival együtt megteremtette Magyarország polgári átalakulásának lehetőségét.

A Kiegyezés emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérme érmeképileg azonosak, csak az értékjelzésben térnek el. Mindkét érmeoldal kompozíciója azonos: a kiegyezést kötő magyar és osztrák felek portréja díszíti, háttérben az Osztrák-Magyar Monarchia kiscímerével. Az emlékérmét olyan újszerű tervezési megoldás teszi egyedivé, mint az érme alsó részén visszahajló belső perem, amely megszakítja az emlékérme szélét díszítő gyöngysorszegélyt – közölte az MNB.

Az érmék előlapján Deák Ferenc portréja jelenik meg ovális medál alakba komponálva, amit Telcs Ede alkotása ihletett. A portré kerete alatt kis méretű betűkkel verve olvasható a haza bölcsének neve. Deák számos szállóigévé vált mondata közül a „Jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeinket.” jelmondatot emeli ki az érme, mintegy a kiegyezés ma is érvényes politikai üzeneteként. Az előlapon szerepelnek még a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 20 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2017-es kibocsátási év, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

A hátlapon a kiegyezést kötő osztrák fél jelenik meg I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyében. A medálszerű keretben ábrázolt portrék alatt szintén kis méretű betűkkel verve olvasható az uralkodó pár neve. Az érme emelt részén alsó köriratban a KIEGYEZÉS felirat olvasható. A hátlap felső részén középen pecsétszerű formában a kiegyezés éve és az emlékérme verési éve egymás alatt jelenik meg, a két évszámot az utolsó számjegyük köti össze, utalva az érme kibocsátásának apropójára.

A 20 000 Ft névértékű emlékérme 925 százalék finomságú ezüstből készült, súlya 77,6 gramm, a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetből készült, súlya 76,5 gramm. A különlegesen nagy méretű érmék átmérője 52,5 mm, szélük egyedi módon recézett, a recék csúcsa homorúan ívelt. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg. A Kiegyezés ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. május 29-től.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.