BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil fundamentumok támasztják a bankokat

Nagyot emelkedett az amerikai bankszektor a 2016 végi amerikai elnökválasztást követően. Azonban miután az kezdett körvonalazódni, hogy a Trump által belengetett gazdasági reformok csak a távolabbi jövőben valósulhatnak meg, alábbhagyott a befektetők lelkesedése a szektor iránt. Idén az S&P 500 bankokat tömörítő szektorindexe eddig stagnálást mutatott, míg az S&P 500 főindex 7 százalékot tudott emelkedni.

Ez a tény különösen annak fényében érdekes, hogy a technológiai szektor és az olajipar mellett a bankszektor volt az első negyedéves gyorsjelentési szezon sztárja a tengerentúlon. Átlagosan több mint 20 százalékos profitbővülést láthattunk év/év alapon, míg a teljes S&P 500 indexre nézve ez „csupán” 15 százalék. A makrogazdasági folyamatok is kedveznek a pénzügyi szektornak. Az amerikai gazdaság 2010 óta tartó, évi átlagos 2 százalékos bővülési üteme továbbra is fennáll, amit jórészt a belső fogyasztás támogat. Az első negyedéves gyengébb GDP-adat (0,7 százalékos bővülés év/év alapon) valószínűleg csak egy átmeneti megingás, hiszen az amerikai munkaerőpiac továbbra is nagyon erős. Ezzel összefüggésben magas a fogyasztói bizalom, ami kedvez a hitelezésnek is, miközben a nem teljesítő hitelek aránya alacsony.

Végül az Egyesült Államokban várható kamatpálya is a bankszektor mellett szól. Az utóbbi időben napvilágot látott nyilatkozatok alapján a Fed-kormányzók eltökéltek az idei, összességében három kamatemelés mellett, még akkor is, ha ezt a piac jelenleg csupán 50 százalékos valószínűséggel árazza. Az ebből származó hozamemelkedés a hozamgörbe rövid oldalán különösképpen jót tenne a banki profitoknak, a kamatmarzsok tágulásán keresztül. 2018 végéig a piac 50 bázisponttal (két kamatemelés) alacsonyabb kamatot áraz annál, mint amit a Fed előre jelez. Ezek alapján még van tér a piaci várakozások alkalmazkodására az amerikai kamatpályához, ami az érintett eszközökben (bankrészvények, dollár) is minden bizonnyal meg fog mutatkozni.

„A cikk nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem vonatkozik rá a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.