BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt a biztosítók tartaléka

Az első negyedév végén 2740,8 milliárd forint volt már a hazai biztosítók mérlegfőösszege – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Ez 5,5 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Az első negyedévek persze mindig erősek a biztosítási szektorban. Ennek az a fő oka, hogy a vagyonbiztosítások éves díját gyakran már az év elején befizetik, miközben a kárkifizetések egész évben folyamatosan apasztják a tartalékokat. Mindenesetre az idén március végén az egyéb biztosítási tartalékok történelmi csúcson, 508,5 milliárd forinton álltak, amiből arra lehet következtetni, 2017-ben tovább nőhet a nem életbiztosítási ág díjbevétele.

Az életbiztosítási tartalékok is historikus rekordot döntöttek. Ilyen megtakarításokban 1867,7 milliárd forint volt az első negyedév végén, ennek a kétharmada befektetési egységhez kötött (unit linked), a többi hagyományos konstrukciókban. A unit linked alapok tartalékai soha nem látott csúcson járnak, ebben a befizetéseken túl a hozamok is szerepet játszhattak. A hagyományos életbiztosítások 642,9 milliárd forintos tartaléka több mint ötéves csúcsnak felel meg. A második negyedévben ezeket az összegeket a nyugdíjbiztosítások után járó adó-visszatérítések még tovább növelhetik.

A biztosítók még mindig nagyon sok pénzt tartanak állampapírokban: államkötvényben és diszkontkincstárjegyben csaknem 1150 milliárd forintjuk van. A hazai részvények és a külföldi eszközök mennyisége folyamatosan nő a tartalékokon belül, ennek részben az árfolyamváltozás az oka, az első negyedév ugyanis kifejezetten erős volt a tőzsdéken. A unit linked alapok kedvelik a befektetési jegyeket is, ezekben – külföldi és magyar alapkezelőknél – összesen csaknem 940 milliárd forintot tartanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.