BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugorhat az OTP-papírok árfolyama

A J. P. Morgan rekordmagasságú célárat adott az OTP-re. Az árfolyam tegnap megugrott, annak dacára is, hogy a hazai elemzők jóval visszafogottabban nyilatkoznak a részvényről.

Nagy lendülettel 9170 forintra ugrott tegnap az OTP árfolyama arra a hírre, hogy a hitelintézet papírját felminősítette a J. P. Morgan. Paul Formanko elemző vételre ajánlja az OTP-t, és úgy prognosztizálja: 36,38 százalékot emelkedhet a bankpapír a következő egy évben, vagyis 12 ezer forintig nőhet az árfolyam. Ha valóban így történne, akkor az OTP árfolyama történelmi csúcsra jutna. Az eddigi rekord lassan tízéves, 2007. július 24-én állították föl, aznap 10 970 forintig emelkedett a bankrészvény. A J. P. Morgan szerint nőni fog az egy részvényre jutó eredmény és az osztalék is a banknál. Jövőre 219, majd 255, 2019-ben pedig már 290 forintos osztalékot fizethet a cég. Az oroszországi leány egyre jobban teljesít majd, a nemrég lezárt horvátországi akvizíció pedig szintén nagyban hozzájárulhat a profit növekedéséhez, akár a teljes nyereség 8 százaléka is az adriai országból érkezhet.

Forrás: MW

Más elemzők jóval kevésbé optimisták az OTP-vel kapcsolatban. A Bloomberg által megkérdezett 19 elemző közül csupán öt ajánlja vételre a részvényt, 13-nál tartás, egy elemzőnél eladás a javaslat. A célárak elég széles sávban mozognak. A második legmagasabb értéket a Morgan Stanley adta egy héttel ezelőtt, ők 10 143 forintos OTP-árfolyamra számítanak egy év múlva, ez nagyjából 27 százalékos felértékelődést jelent az esetükben. A legpesszimistábban a Keefe, Bruyette & Woods látja a magyar bank jövőjét, náluk az ajánlás eladás, és arra számítanak, hogy 4228 forintra esik vissza az árfolyam. A többségnél egyébként 7000–9200 forint között van a célár, az átlag 8600 forint körüli.

A hazai brókercégek is jóval konzervatívabban ítélik meg a bank helyzetét, mint a J. P. Morgan. Az Equilornál a hivatalos célár 8362 forint, de ezt publikálás előtt álló elemzésükben felülvizsgálták, és emelték. „Az új elemzésükben már 8852 forintos év végi árfolyammal kalkulálunk, az ajánlásunk pedig tartás” – mondta lapunknak Medveczky Márton, a brókercég szenior elemzője. Medveczky úgy látja, nem jöttek ki olyan új adatok, amelyek indokolnának egy ilyen mértékű céláremelést, sőt, az OTP részvényára a könyv szerinti értékhez képest még egy kicsit magasabb is, mint a régiós versenytársaké.

A Concorde Értékpapír sem számít különösebben nagy árfolyam-emelkedésre a mostanihoz képest. „A mi célárunk jelentősen lejjebb van, 9200 forint körül lenne egy év múlva az árfolyam” – mondta Le Phuong Hai Thanh részvényelemző. A Concorde szakértője szerint az akvizíciók tudnának igazán sokat hozzáadni az árfolyamhoz. Ha valóban lenne a közeljövőben egy nagyobb felvásárlás, akkor indokolt a további emelkedés, akár 10 ezer forint körüli szintre is, de egyelőre inkább csak kisebb akvizíciók lehetnek napirenden. Az elemző egyetért a J. P. Morgannel abban, hogy a profitbővülés jelentős része Oroszországból érkezhet, de ezzel kapcsolatban is óvatosabb, mint a londoni bankház.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.