BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkopott kissé az arany csillogása

Közvetett módon a Fed monetáris politikája mozgatja az arany árfolyamát, a keresletet azonban nagyban befolyásolja az indiai vetési időszak kezdete is.

Az arany árfolyama az elmúlt három hétben ismét csökkenőpályára állt, legalábbis rövidebb távon. De mi az, ami az év eleje óta tartó emelkedést megtörni látszik? Kiindulópontunk az az alapvető tétel, hogy az arany és az amerikai dollár egymásnak helyettesítői. Ebből az következik, hogy makrogazdasági szinten a dollár helyzete adja az egyik – talán legfontosabb – részét azoknak a faktoroknak, melyek az arany árfolyamának kilátásait befolyásolják. Emellett a világgazdaság állapota, illetve a geopolitikai kockázatok, valamint a fizikai kereslet jelentik a további tényezőket.

December óta ismert a piac számára, hogy a Fed idén három kamatemelést tervez végrehajtani, ebből kettő már megtörtént. Ezzel a tudással a háta mögött tudott a sárga nemesfém jegyzése az év eleji 1150 dollár közeléből 1300 közelébe emelkedni április közepére úgy, hogy addigra már túl voltunk az első kamatemelésen. Az utóbbi hetek esése tehát nem ahhoz köthető, hogy a dollár egyre magasabb kamatot fizet. Ez legfeljebb akkor lehetne igaz, ha a piac teljes egészében elhitte volna a tervezett kamatemelések jogosságát, azonban a befektetők jelenleg sem hiszik el, hogy kamatot kellene emelni, főleg úgy, hogy a tervezett mérlegleépítés is monetáris szigorítással ér fel. A kamatemelések ugyanis nem jelentek meg az amerikai állampapírpiaci hozamgörbében sem, és a Fed alapkamatára kötött határidős kontraktusok is azt mutatták, hogy a befektetők csak a soron következő lépéssel számolnak.

Forrás: AFP

A dollár sem tudott erőt meríteni a kamatemelésből. Igazán meglepő volt, hogy Janet Yellen a legutóbbi kamatdöntést bejelentő sajtótájékoztatóján nem tett említést az utóbbi hónapok negatív inflációs folyamatairól, pedig az is figyelemre érdemes, hogy az amerikai kétéves és tízéves hozamok közötti különbség szeptember óta a legalacsonyabb, és a 2007-es mélypont értékeit közelíti. A jelenség a hozamgörbe laposodására utal, ami leginkább akkor szokott előfordulni, amikor erősödnek a befektetői aggodalmak a gazdasági növekedés ütemével kapcsolatban. Az inflációs várakozások ezzel együtt szintén lefelé csúsznak, miközben a Bloomberg nyersanyagárindexe az éves mélypontja körül ingadozik. Az inflációs kilátásoknak az olaj árának mostanában bekövetkezett zuhanása, valamint az sem használ, hogy az orosz nemzeti bank 2018 közepére 25 dolláros olajárat jósol. Ez talán elégségesen bizonyítja, hogy az arany árfolyamában bekövetkezett korrekció elsősorban nem a kamatemelések, hanem a hátterükben álló inflációs folyamatok elégtelen alakulásának következménye. Ugyanakkor mindez felveti annak a kérdését is, hogy talán a Fed túl gyorsan lépett, és inkább a saját szavahihetősége megőrzése érdekében. Ha esetleg bebizonyosodna, hogy az amerikai növekedés üteme tényleg megbicsaklik, az szintén kedvezne a sárga nemesfém jegyzésének.

Ami a keresleti oldalt érinti , Indiában a vetési időszak kezdete is csökkenti a vidék keresletét. A szubkontinensen a mezőgazdasági munkák megindulásával mintegy 40 százalékkal estek a vásárlások az elmúlt két hét során az India Bullion and Jewellers Association adatai szerint. Ezenfelül Indiában a korábbi bonyolult adótörvény helyébe új szabályozás lép Goods and Services Tax (GST) néven. A változás a 10 százalékos vámot nem befolyásolja, az 1 százalékos jövedéki adó és az 1,2 százalékos áfa helyett viszont a 3 százalékos GST lép be. Az ország aranypiacának becslések szerint legalább két negyedévre lesz szüksége ennek „feldolgozására”. A monszun végével és az aratás után a kereslet ismét megélénkülhet. Sőt a World Gold Council szerint az 1 százalékos növekedés az esőzés hosszú távú átlagához képest 0,5 százalékkal növeli a vidék arany iránti keresletét Indiában. A 850-950 tonnányi éves indiai aranykereslet 60 százalékát a vidéki India adja.

A kereslet másik stabil pontja, amely már többször támaszt nyújtott az arany árfolyamának, a központi bankok kereslete. Ázsiában az általuk birtokolt mennyiség csak a fele a fejlett országokénak, így jelentős növekedést hozhat a globális keresletben az elkövetkezendő években. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a saria, az iszlám vallási jog csak az elmúlt év vége óta engedélyezi a tömbarany vásárlását a muszlimok számára. Ez is sok százmilliónyi befektetőt engedett az aranypiacra, ami ugyancsak támaszt jelenthet az árfolyamnak. A geopolitikai kockázatok oldaláról elsősorban Észak-Korea rakétakísérletei mozgatták meg az arany árfolyamát. A konfliktus kiújulása mondhatni folyamatosan napirenden van, bár eltérő intenzitással.

Technikai elemzés alapján az arany kurzusa még tartja az év elején indult áremelkedés trendjét. Az az árfolyamszint, amely alatti zárások – heti bázisú grafikonról beszélünk – a trend letörését jelentenék, 1235 dollárra tehető. Ebben az esetben az 1200-as szint elérésére kellene számítanunk, amit viszont a hosszabb távú grafikonon 1180 és 1125 követhet mint lehetséges támasz. Az emelkedés korlátját jelenleg az 1296 dollár adja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.