BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorozatos bírság az alapkezelőknél

Fél tucat alapkezelőt bírságolt meg az idén a jegybank. A legnagyobb büntetést az OTP kapta, bár az ügyfelek megtakarítása ott sem volt veszélyben.

Sorra kapják az alapkezelők a bírságokat a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). Egy tegnap megjelent határozatban a Generali Alapkezelőt büntette meg 10 millió forintra a jegybank. Az MNB 17 pontban sorolta fel, milyen elvárásai vannak az alapkezelővel kapcsolatban a jövőben. A társaságnak egyebek mellett a javadalmazási és a végrehajtási politikáján is javítania kell. Gondoskodnia kell arról, hogy a kezelésében levő alapok eszközeit a cég a mindenkori kezelési szabályzatokkal és hatályos jogi rendelkezésekkel összhangban fektesse be, illetve, hogy a portfóliókezelési szerződések teljesítése, illetve az ügyfelek megbízásának végrehajtása során mindenkor az ügyfél érdekeivel összhangban járjon el.

Forrás: AFP

A Generali előtt öt hazai alapkezelőt is megbírságolt idén a jegybank. A legnagyobb büntetést az OTP Alapkezelőre rótta ki: 35 millió forintot. A cégnél kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértéseket tárt fel a hatóság, a viszonylag magas bírságösszeget az egyes szabálysértések súlya és az alapkezelő piaci részaránya alapozta meg. Az MNB ugyanakkor elismerte, az ügyfeleket nem érte kár, a feltárt hiányosságoknak nem volt negatív hatásuk sem a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, sem a befektetőkre.

A Raiffeisen Alapkezelő befektetőit sem érte kár, mégis kirótt a cégre nemrég egy 20 millió forintos büntetést az MNB a társaság működését és az általa kezelt alapokat érintő jogsértő eljárások miatt. A hatóság hiányosságokat tárt fel többek között a Raiffeisen Alapkezelő által kezelt befektetési alapokat érintően a likviditási limiteknek való megfeleléssel, a kölcsönfelvételi korlátok betartásával, a nettó eszközérték meghatározásában bekövetkezett hiba korrigálásával, az éves jelentések tartalmával, az értékbecslői feladatok harmadik fél általi ellátásával, a compliance funkció ellátásával, a portfólióban szereplő ingatlanok értékének megállapításával, valamint a befektetési döntéshozatali folyamatok átláthatóságával kapcsolatban.

Nyolc-nyolc millió forintos büntetést kapott egy hónappal ezelőtt a Pannónia CIG Alapkezelő, februárban pedig a K&H Alapkezelő. A Pannóniánál egyebek mellett a portfólió­kezelés gyakorlatát is kifogásolta az MNB, a K&H-nál a határozat szerint a javadalmazási politikával kapcsolatban és az alapok, illetve portfóliók egymás közötti tranzakciói során merülhettek fel problémák. Májusban 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank a Konzum Alapkezelőre is. A társaságnál a szavatolótőke feltöltését is előírta a jegybank, és azt is nehezményezte, hogy kevés likvid eszköz van az ingatlanalapjaiban.

Jogsértően ténykedett az OTP ügynöke

Az alapkezelők mellett a többi pénzügyi intézménnyel is szigorúan bánik a jegybank. Az OTP Bank tegnap kapott 12,8 millió forintos büntetést, miután egy függő ügynöke jogsértően próbálta rábeszélni a hitelintézet áruhitelére árubemutatókon a zömében idős és az átlagosnál érzékenyebb pénzügyi helyzetű ügyfeleket. Az MNB másfél éve tiltotta meg, hogy ilyen eseményeken áruhitel-szolgáltatást is nyújtsanak a részt vevő ügyfeleknek. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.