BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelezésből húz hasznot a Duna House

Biztató adatokat tett közzé tegnap hajnalban a Duna House, az üzleti mutatók több területen is kiemelkedő növekedést mutatnak.

A cégcsoport magyarországi ingatlanközvetítő hálózatai – Duna House és Smart Ingatlan – közel 10 százalékkal múlták felül az első negyedéves összes jutalékbevételt. Ebben nemcsak a közvetítésből származó jutalékok növekedése játszik szerepet, hanem a hálózat bővülése is: a negyedév végére öt új irodával – már 154-re – bővült a két hálózat.

A Duna House cégcsoport saját irodái csúcsot döntöttek, a jutalékbevételek negyedéves összevetésben 11,2, éves alapon 16,6 százalékkal nőttek.

A magyar hitelezési tevékenység 21 százalékkal nőtt, de a lengyel teljesítmény ezt is felülmúlva közel 25 százalékkal bővült.

Összességében pozitív jövőképet vetít előre a Duna House előrejelzése, amelyből az a legfontosabb következtetés vonható le, hogy a marzsok valószínűleg javulni fognak – mondta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője. Mindez azért várható, mert a szegmensek közül a legjövedelmezőbb, a hitelközvetítés aktivitása nőtt a leginkább. Jó hír, hogy a jutalékbevétel összességében 10 százalékkal emelkedett.

A lengyel operációban volt ugyan némi csökkenés, ám ez a tisztulási folyamat eredménye, és a morzsolódás remélhetőleg befejeződött, hiszen negyedéves összevetésben az irodaszám bővült. A magyar működési modell implementálása azzal is járt, hogy a franchise-partnereknek nagyobb jogdíjat kell fizetniük, emiatt többen felmondták a szerződést. A szakértő kiemeli, hogy Magyarországon jövőre várható nagyobb ugrás a bevételek terén, egyrészt azért, mert 2018-ban több ingatlanprojekt is beérik, másrészt érdemben bővült a DH irodahálózata, így a növekvő piacból nagyobb szeletet hasíthat majd ki a társaság. A cseh érdekeltségnél látott hatalmas ugrás ugyanakkor azzal magyarázható, hogy korábban a jutalékbevételeket csak azt követően könyvelték el, hogy megtörtént az ingatlan földhivatali bejegyzése. Ezt a rendszert megszüntették, így hirtelen több bevétel került a könyvekbe. A hitelközvetítés is látványosan teljesít, a hitelállomány 20 százalékkal bővült, elsősorban a lengyel, de a magyar piacon is erőteljes dinamika figyelhető meg – tette hozzá az elemző. A Concorde továbbra is optimista a részvénnyel kapcsolatban, céláruk 4600 forint, vételi ajánlás mellett.

Erős negyedévet zárt hitelközvetítésben a DH, ami azért is jó hír, mivel az alaptevékenység üzemi eredménye nagyrészt ebből a szegmensből származik, lassan hitelközvetítővé válik a társaság – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője. Az új lakások megjelenése a piacon nem feltétlenül jó a DH-nak, hiszen azokat többnyire a fejlesztők értékesítik. Árnyékot vet az összképre, hogy a hazai piacon a tranzakciók száma az elmúlt negyedévekben 5 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. A jutalékbevételek enyhén, 0,6 százalékkal nőttek a visszaeső piac ellenére is, ami az eladási árak növekedésével magyarázható. A KBC szintén vételre ajánlja a DH-papírokat, és 4500 forintra értékeli a részvényeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.