BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezményekkel pörög a személyi kölcsönök piaca

A lakossági piacon legaktívabb bankok mindegyikénél elérhető személyi kölcsön egy számjegyű kamattal, emellett sok kedvezménnyel vágnak neki a szereplők az iskolakezdési szezonnak.

Alaposan felkészültek a bankok a most induló iskolakezdési szezonra is, legalábbis ami a személyi hitelek kínálatát illeti. A legnagyobb szereplők mindegyikénél található 10 százalék alatti kamatra adott kölcsön a palettán, és a legtöbb szolgáltatónál elvben elérhető az egy számjegyű teljeshiteldíj-mutató is. A kínálati oldal alapján így a jó évkezdés után nagyon sikeres lehet a nyári szezon is a személyi kölcsönök piacán, hisz – az iskolakezdéstől függetlenül is – a május és szeptember közötti időszak az egyik legaktívabb szakasza az évnek.

Az iskolakezdés közeledtével felértékelődik a személyi hitelek szerepe. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az iskolakezdéssel összefüggésben hitelt felvevő lakossági ügyfeleknek érdemes ugyanakkor alaposan feltérképezniük a kínálatot. Ez annál is inkább igaz, mert ilyenkor általában viszonylag alacsony összegű – néhány százezer forintos – kölcsönről van szó, amelynek a kamatkondíciói nem feltétlenül tartoznak a legkedvezőbbek közé. Emellett a kedvezményes kamatok és díjak elérésének több egyéb feltétele is lehet, amelyeket nem árt alaposan áttekinteni.

Az év első fele alapján mindenesetre nagy gond biztosan nem lesz idén a személyi hitelek piacán: a január és május között kihelyezett, 110,9 milliárd forintnyi hitel 48 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, miközben az új szerződések összege májusban már meghaladta a 30 milliárd forintot. Ennek tükrében, ha a tavaly elért, 60 százalék feletti bővülést nem is feltétlenül sikerül majd elérni az új kihelyezéseknél, mindenképp látványosan bővülhet a piac, amelyet egyébként magával húz a lakáshiteleknél elindult boom is.

Az új szerződések gyors növekedésének hatása pedig már az állományi adatokon is jól látszik: a jegybanki statisztikák szerint májusban 417,7 milliárd forintnyi személyi kölcsön volt a háztartásoknál, ami 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ami pedig a kamatokat illeti, az elérhető adatok szerint ott is látványos változások történtek az elmúlt időszakban: a 2017 májusáig tartó egy év alatt majdnem két százalékponttal, 14,79 százalékra csökkent a szerződésekben szereplő (átlagos) ráta. Ám a változó kamatozású vagy legfeljebb egy év kamatperiódusú személyi hiteleknél májusra már 12 százalék alá csúszott az átlagos kamat, ami szintén látványos csökkenést tükröz az egy évvel korábbi értékhez képest.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.