BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moody's: Gyorsan fogynak a befektetésre ajánlott adósok

A Moody's Investors Service által kockázati besorolással ellátott államadósoknak már csak a felére érvényes befektetési ajánlású osztályzat. A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban ismertetett éves összegzése szerint az ilyen besorolású államadósok arányának folyamatos csökkenését részben a kockázatosabb feltörekvő piaci szuverén kötvénykibocsátások növekedése okozza.

A Moody's kimutatása szerint 2016 végén a cég besorolási listáján nyilvántartott szuverén adósoknak éppen az 50 százaléka volt a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriában, vagyis a „Baa3”-as, vagy ennél magasabb minősítési szinten.

Egy évvel korábban még 54 százalék volt a befektetési besorolású államadósok aránya a Moody's nyilvántartásában a cég pénteki tanulmánya szerint.

Magyarországot ugyanakkor – a feltörekvő piacokra jellemző globális folyamattal ellentétben – tavaly a Moody's visszaemelte a befektetésre ajánlott szuverén adósok közé, csakúgy, mint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings.

A Moody's tavaly novemberben, a Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch már tavaly májusban felminősítette a magyar államadósságot a befektetési kategóriába. A magyar szuverén besorolás a Moody's listáján „Baa3”, a másik két cégnél ugyanennek megfelelő „BBB mínusz”, egyaránt stabil kilátással.

Pénteki londoni éves jelentésében a Moody's emlékeztetett: 1983-ban az általa nyilvántartott államadósok mindegyikének befektetési ajánlású osztályzata volt.

A 2016 végéivel zárult egy évtizedben azonban a szuverén kötvényosztályzattal ellátott fejlődő, illetve feltörekvő gazdaságok aránya a teljes besorolási portfolión belül 40 százalékról 72 százalékra emelkedett, de a nem befektetési ajánlású államadósok aránya igazából 2012 óta indult folyamatos növekedésnek, ahogy egyre több nagyobb kockázatú államadós került fel az osztályzati listára – áll a Moody's 132 szuverén adóst átfogó elemzésében.

A 13. alkalommal összeállított éves tanulmány kimutatja azt is, hogy az államadósok körében valamivel alacsonyabb a törlesztési csődbe kerülők aránya, mint a vállalati adósok között. A Moody's számításai szerint az államcsődök tízévi időszakra vetített, halmozott és súlyozott átlaga a befektetési ajánlású besorolással ellátott szuverén adósok körében 1,7 százalék, a nem befektetési ajánlású országok esetében 18,3 százalék.

Az ugyanerre az időszakra ugyanígy számolt csődmegoszlás a befektetési, illetve spekulatív besorolású vállalati adósok között 2,3, illetve 30,6 százalék.

A Moody's felidézi, hogy az általa osztályzattal ellátott államadósok közül tavaly csak Mozambik került törlesztési csődhelyzetbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.