BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sötét jövőt hozhat a Brexit a briteknek

Nagy-Britannia elveszítheti Aa1-es adósbesorolását, ha az Európai Unióból való kilépés után nem lesz hozzáférése az egységes európai piachoz – figyelmeztetett legfrissebb elemzésében a Moody’s.

A világ három legnagyobb hitelminősítőjének egyike szerint a tavaly nyári népszavazás óta nőtt a valószínűsége annak, hogy az ország megállapodás nélkül távozik az unióból, a gazdaság kezdett lassulni, a növekedési kilátások gyengültek. A politikai bizonytalanság, amelyet csak fokozott, hogy a júniusi előrehozott választás eredményeképpen meggyengültek a kormányzó konzervatívok, oda vezethet, hogy Philip Hammond pénzügyminiszterre és a kormányra nagyobb nyomás nehezedik a költségvetési kiadások növelése érdekében. „A vártnál folyamatosan nagyobb költségvetési hiány és az államadósság emelkedése is negatív hatással lehet a minősítésre” – idézte a Business Insider a Moody’s jelentését.

A Standard & Poor’s (S&P) is a brit gazdasági növekedés lassulását prognosztizálja; a 2016-os 1,8 százalék után idén 1,4, jövőre pedig már alig 0,8 százalékos bővülésre számít. A kilátások attól függnek, hogyan alakulnak a tárgyalások az EU-val. Az S&P figyelmeztet: a lakossági fogyasztás idén jelentősen lassult amiatt, hogy az árak gyorsabban emelkednek a béreknél.

A szerdán nyilvánosságra hozott statisztika is ezt támasztja alá. A prémiummal növelt fizetések inflációval kiigazítva átlagosan 0,7 százalékkal csökkentek a májussal végződött három hónapban éves összevetésben – ilyen arányú zuhanásra 2014 közepe óta nem volt példa. Nominális értékben éves szinten 1,8 százalékkal nőttek a jövedelmek, ami szintén a legalacsonyabb arány 2014 ősze óta. Az infláció viszont majdnem négyéves csúcsot ért el a májusi 2,9 százalékos emelkedéssel.

A reálbércsökkenés magyarázza részben azt is, hogy aggasztó mértékben veszik ki az emberek a nyugdíj-megtakarításaikat, amit egy 2015-ös könnyítés tesz lehetővé. A pénzpiaci felügyelet szerepét betöltő Financial Conduct Authority (FCA) szerdai figyelmeztetése szerint a jelenség olyan általánossá vált, hogy sürgős kormányzati beavatkozásra van szükség. A kivett összeget az emberek nagyrészt felélik: 14 százalékuk jelzálog- vagy egyéb hitel törlesztésére, 25 százalékuk lakásfelújításra, autó vagy más ingóság vásárlására fordította a pénzt, 32 százalékuk megtakarította egy részét, és csak minden ötödik fektette ingatlanba, üzletbe vagy értékpapírba.

Tegnap hozták nyilvánosságra azt is, hogy március és május között 1975 óta nem mért szintre, 4,5 százalékra csökkent a munkanélküliség, szemben a 4,6 százalékos elemzői várakozással, a foglalkoztatottak száma 175 ezerrel emelkedett, a foglalkoztatottsági ráta a rekordot jelentő 74,9 százalékra ugrott. Ennek ellenére három hónap alatt hatezerrel, 829 ezerre nőtt a munkanélküliségi járadékért folyamodók száma is.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok egy része szerint ez aggodalommal töltheti el a Bank of Englandet, mert arra mutat, hogy a gazdaság teljes kapacitáson működik, vagyis hamarosan megindul a béremelkedés, ami tovább pörgeti majd az inflációt. A jegybank arra számít, hogy a béremelkedés idén eléri a 2 százalékot, és 2018-ban, valamint 2019-ben ennél magasabb lesz.

Optimista a Fitch

A globális szuverén adósság megítélése kevésbé lesz negatív 2017-ben, miután javultak a GDP-növekedési kilátások – közölte szerdán a Fitch. A hitelminősítéseket továbbra is leginkább a magas és tovább növekvő államadósságszintek befolyásolják, ami a növekvő kamatkörnyezet miatt jelenthet növekvő kockázatot a fejlett és a feltörekvő országok számára is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.