BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adómentesen kereshetnek a nyugdíjasok

Adózási szempontból minden idők egyik legkedvezőbb társulási formája a júliustól alapítható közérdekű nyugdíjas-szövetkezet.

Adózási szempontból minden idők egyik legkedvezőbb társulási formája a júliustól alapítható közérdekű nyugdíjas-szövetkezet. A nyugdíjas tagok jövedelmét nem terheli sem a 22 százalékos szociális hozzájárulási adó, sem egészségbiztosítási járulék, csak 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja), de bizonyos esetekben még ez alól is mentesség kapható – közölték az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó Zrt. szakértői a vallalkozokforuma.hu megkeresésére.

A jogalkotás felismerte, hogy sok nyugdíjas szeretné a jövedelmét munkavállalás útján kiegészíteni, ami ráadásul értékes tapasztalataik átadását, számos iparágban a munkaerőhiány csökkentését is segítheti. A kedvezményekért cserébe a tagok nem válnak biztosítottakká sem, vagyis nem nő tovább a nyugdíjuk. Ám a 15 százalékos szja alól is mentesülni lehet, ha a jövedelem kifizetése élelmiszer formájában történik, az a havi minimálbér mértékéig, élelmiszer-utalvány esetében a minimálbér 25 százalékáig adómentes.

Nem terheli a szövetkezet nyugdíjasainak jövedelmét:

• szociális hozzájárulási adó (22%)

• nyugdíjjárulék (10%)

• egészségbiztosítási járulék (7%)

• munkaerőpiaci járulék (1,5%)

• szakképzési hozzájárulás (1,5%) | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.