BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetők nem örülnek a „párhuzamos olasz fizetőeszköz” ötletének

Emelkedtek az olasz államkötvényhozamok kedden azon javaslatok nyomán, hogy vezessenek be az euróval párhuzamos fizetőeszközt Olaszországban.

A tízéves olasz államkötvény hozama 8 bázisponttal 2,11 százalékra, háromheti csúcsra nőtt, és az irányadó tízéves német államkötvény hozamához képesti különbség 170 bázispontra – ötheti magasságba – emelkedett. Idén a két állampapír hozama közötti legkisebb különbség 152 bázispont volt, és ezt ugyancsak augusztusban mérték.

Elemzők szerint a geopolitikai fejlemények és az Európai Központi Bank monetáris politikája miatti aggodalmakon túl azok a hét végén megjelent beszámolók váltották ki az eladási hullámot, miszerint Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország jobbközép párt vezetője támogatja egy párhuzamos valuta bevezetését.

Silvio Berlusconi, Forrás: AFP

Olaszország az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága. A dél-európai országban, ahol jövő év májusában tartanak parlamenti választásokat, erősek az euróellenes érzelmek. Bár a párhuzamos pénz bevezetése nem egy új ötlet, az ilyen történetek egyre nagyobb figyelmet kapnak, ahogy a választásokra való felkészülés elkezdődik – mutatott rá Benjamin Schroeder, az ING vezető elemzője.

Korábban a tavasszal tartott francia elnökválasztások kampányában Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője mozgatta meg a piacokat azokkal a kijelentéseivel, hogy kivezetné Franciaországot az euróövezetből. Bár Emmanuel Macron elnökké választásával elült az izgalom, az olaszországi politikai bizonytalanság megint felkavarhatja a pénzpiacokat.

A párhuzamos fizetőeszköz egy olyan téma, amely lehetővé teheti Silvio Berlusconinak, hogy közös pontot találjon más jobboldali politikai pártokkal, így az Északi Ligával és az Olasz Testvérekkel

- véli Lorenzo Codogno, a London School of Economics vendégtanára, aki szerint a három pártnak napokon belül le kell ülniük tárgyalni és dönteni egy közös programról.

Forrás: AFP

Más euróövezeti országok államkötvényeinek hozama csak elhanyagolható mértékben nőtt kedden. Alulteljesítő volt a milánói tőzsde is nyugat-európai társaihoz képest: az irányadó index, az FTSE MIB délután 0,28 százalékos mínuszban állt, míg a frankfurti DAX 1,08 százalékos, a londoni FTSE-100 mutató 0,73 százalékos, a párizsi CAC-index pedig 0,80 százalékos nyereséget mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.