Emelkedő pályára állhat az EDF

Igen jelentős csökkenő trendet törhetett meg a francia EDF az elmúlt hetekben, olyannyira, hogy már a Goldman Sachs is vételre javasolja a papírokat.

Igen jelentős csökkenő trendet törhetett meg a francia EDF az elmúlt hetekben, ráadásul egy nemrég megjelent elemzésében már a Goldman Sachs is vételre javasolja a papírokat. Az EDF árfolyama, ahogy a nagy európai áramszolgáltatóké is, a 2008-as csúcsok óta folyamatos mélyrepülésben van. Egy lendületesebb emelkedési kísérlet volt ugyan 2013–14-ben, de ez is elhalt, az árfolyam 2016-ban, majd idén is új lokális mélypontra süllyedt. Az elmúlt hetekben azonban mintha megcsillant volna a fény az alagút végén, hiszen ebből a legutóbbi, nagyjából három éve tartó csökkenő szakaszból próbál felfelé kitörni az árfolyam.

A technikai kép alapján ráadásul ez mintha több lenne puszta próbálkozásnál. A 2016 eleje óta látható csökkenő csatornából már nyár elején kitört az árfolyam, majd azt sikeresen vissza is tesztelte és emelkedésnek indult. Nem sokkal később, vagyis most szeptember elején egy hosszabb távú, a 2014-es lokális csúcsok óta húzható csökkenő trendvonalat is áttört a papír. Ennek a visszatesztelése még ugyan nem történt meg, de a mozgás kellően határozottnak tűnik.

Közben az 50 hetes mozgóátlagot is átvitte az árfolyam 8,9 eurónál, ami lefelé már támaszt jelenthet, ahogy a kitörési szintek is 9,5 eurónál. Ehhez képest a heti grafikon szerint a következő komolyabb ellenállás 12,7-13 euró közelében található, addig igen szép emelkedési potenciál van még a részvény előtt.

A Goldman Sachs elemzője mindenesetre optimistábban ítéli meg a részvény kilátásait. Idén tavasszal tartás ajánlással kezdte meg a cég követését, pénteken viszont már azt javasolta az ügyfeleknek, hogy vásárolják őket. A célárfolyam is emelkedett 11,5 euróra, ez a 10,2 eurós árfolyamhoz képest bő tízszázalékos felértékelődési potenciált jelent. A befektetési bank a szén-dioxid-kvóták hosszú távú árával kapcsolatban lett optimista, amely szerinte az európai áramcégek közül az EDF esetében hat legjelentősebben a profitsor emelkedésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.