BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes volt kötvényalapba menekülni a kamatadó elől

Néhány abszolút hozamú alap, de főleg a hosszú kötvényalapok bizonyultak a legjobb befektetésnek azok számára, akik 2006 nyarán úgy döntöttek, nem akarnak adót fizetni a hozamok után.

Napra pontosan tizenegy éve vezették be Magyarországon a kamatadót. A kezdetben 20, jelenleg már csupán 15 százalékos közteher alól azok a befektetők mentesültek, akik 2006. augusztus 31-ig valamilyen értékpapírba vagy bankbetétbe tették a pénzüket. A legjobb befektetésnek azóta az abszolút hozamú alapok bizonyultak. A Concorde Alapkezelő 2006 augusztusában több alapot is indított Platina néven, ezek közül a Platina Pí érte el a legmagasabb hozamot, azóta 245 százalékot emelkedett az árfolyama. Üröm az örömben, hogy bár a Platina Pí B sorozata időközben a kisbefektetők számára is elérhetővé vált, az induláskor a magas díjakkal gyakorlatilag kizárták őket a befektetésből. Annak mindenesetre, aki már a kezdetekkor betette a pénzét az alapba, ha most kivenné, az eredetileg berakott pénze csaknem felét kellene adóként megfizetnie.

A szélesebb nyilvánosság számára is elérhető abszolút hozamú alapok közül az Aegon Alfa is megérte hosszú távon: az árfolyama több mint a két és félszeresére nőtt tizenegy év alatt. A Platina Pí tehát évente körülbelül 12, az Aegon Alfa csaknem 9 százalékos hozamot ért el. Nem sokkal maradtak el ettől a teljesítménytől a hosszú kötvényalapok sem: 8 százalék fölötti éves hozamot lehetett elérni az OTP Maximával, a Concorde Kötvényalappal és az Aegon Belföldi Kötvényalappal is. Az állampapírok árfolyamát mutató indexek ez idő alatt 73–145 százalékot emelkedtek, a legnagyobb mértékben a hosszú lejáratú papírok árfolyamát mérő MAX index ugrott meg.

Forrás: Shutterstock

Közvetlenül állampapírba viszont nem volt érdemes befektetni a pénzt. Kevés olyan állampapír van, amelyik már akkor is jegyezhető volt, és nem járt le még azóta. Csak a 2017/A és a 2020/A kötvények ilyenek, az előbbi évente 6,75, az utóbbi 7,5 százalékos kamatot fizet. A kamatadó-mentesség azonban csak az első kamatfizetésig élt, így ezek hozama elmaradt a kötvényalapokétól. A hosszú bankbetétek viszont megverhették az állampapírokat a kamatadó-mentességgel, a bankok nyolc-tíz évre kínáltak megtakarításokat 6-7 százalékos kamatokkal, ezek mindegyike lejárt már.

2006 nyarán is sláger volt az ingatlanalap. Két hónap alatt több mint 170 milliárd forint került a konstrukciókba, amelyek 2008 végén hatalmas csalódást okoztak a befektetőknek. A felfüggesztett, majd leértékelt befektetési alapok közül mostanra több is talpra állt, az Erste ingatlanalapja nagyjából 6 százalékos, az OTP-é csaknem

4 százalékos hozamot ért el évente. A Raiffeisen éves hozama viszont 2 százalék alatt van, az Európáé pedig negatív.

A részvénypiac – legalábbis a magyarországi – úgyszintén nem volt jó befektetés hosszú távon. A nagypapírok közül az OTP árfolyama emelkedett a legtöbbet, 67 százalékot, de ez is elmarad az állampapírokétól. A Richter már csupán 44 százalékot hozott 2006 augusztusa óta. A Mol árfolyama ez idő alatt csupán 7 százalékot nőtt, a Magyar Telekomé pedig 45 százalékot esett. A kifizetett osztalékokat is figyelembe véve persze ennél kedvezőbb a kép, de a pénzügyi válság és a különadók összességében véve nem kedveztek a tőzsdén forgó nagy hazai cégeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.