BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is szeretjük a Richtert

A nyár közepi jelentős esés után érdemes gyűjtögetniük a Richter-részvényeket azoknak a befektetőknek, akik hosszabb távon gondolkoznak.

Habár jelentős pofont adott a Richternek a rubel gyengülése, s ennek megfelelően gyenge lett a cég negyedéves eredménye, mégis szeretjük a stratégiáját, s azt gondoljuk, hogy az elkövetkező években beérik a gyümölcse. A Richter a magyar piac vezető részvénye. A nagyobb BUX-komponensek közül az egyedüli, amely a „nagy válság” után új csúcsra tudott jutni. A június közepi 7296 forintos történelmi csúcs után viszont nagyot esett az árfolyama a rubel gyengülésének hatására, ami komoly árfolyamveszteséget okozott a cégnek. Augusztus eleje óta ismét kezd erőre kapni a rubel, s ez segítheti a Richter teljesítményét is.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Richter egyre kevésbé rubel- vagy orosz sztori, még akkor sem, ha az árbevételének még mindig az oroszlánrésze, több mint 20 százaléka onnan érkezik. Ugyanis a cariprazine-hoz köthető royaltybevételek egyre jelentősebbek, ahogy az Allergan ilyen irányú értékesítései dinamikusan növekednek. Hiszen idén, a bevezetés második évében ez már a 250 millió dollárt is elérheti. Ez több mint 10 milliárd forinttal járulhat hozzá a Richter eredményéhez.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy az Allergan a csúcson 1 milliárd dollár bevételre számít a skizofrénia kezelésére szolgáló készítménytől, s hasonlóan jó eredményt vár (csak később) a remélhetőleg mintegy egy év távlatában bevezetésre kerülő, méhmióma gyógyítására szolgáló gyógyszertől is. Különben a fentieken túlmutató fejlődés is látható a cég eredménytermelő képességében. Ha az árfolyamhatástól tisztított negyedéves eredményekre tekintünk, akkor a néhány évvel ezelőtt tipikusnak mondható 10 milliárd forintról most már inkább a 15 milliárd forint körüli tartományba ért az érték. Ez a további fejlődésnek köszönhetően a következő években nőhet. Ezért azt gondoljuk, hogy a nyár közepi jelentős esés után érdemes gyűjtögetniük a részvényeket azoknak a befektetőknek, akik hosszabb távon gondolkoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.