BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alábecsülte a lakáshitel-forgalmat a K&H

A 2016-os 528 milliárd forintos jelzáloghitel-kihelyezés alapján tavasszal a K&H úgy becsülte, hogy az idei kihelyezés 600 milliárd forint lehet.

A 2016-os 528 milliárd forintos jelzáloghitel-kihelyezés alapján tavasszal a K&H úgy becsülte, hogy az idei kihelyezés 600 milliárd forint lehet – s ez akkor optimista előrejelzés volt. Ebben tévedtünk – ismerte el Rajna Gábor, a K&H értékesítési vezetője, aki szerint az idei kihelyezés akár a 700 milliárd forintot is meghaladhatja.

Ugyanakkor a használt lakások esetében a tavalyi tranzakciószám megismétlődése lehet reális a bank szerint. Egyrészt egyre több az új lakás – 5004 épült az első félévben, ami 48 százalékkal több, mint egy évvel korábban -, másrészt a használt lakások esetében a tavalyi 40-ről 45 százalékra emelkedett a hitelfelvétel mellett megvásárolt lakások aránya. Ez azt jelzi, hogy az önerős (és befektetési céllal történő) vásárlások kifulladóban vannak.

Jelenleg minden hatodik jelzáloghitelt a K&H folyósít, az első hét hónapban 56,9 milliárd forintot helyeztek ki, ami harmadával magasabb, mint az egy évvel ezelőtti folyósított összeg. Az átlagos lakáshitel-összeg 8,8 millió a banknál – a válság előtt 6-7 millió volt az átlagösszeg -, az átlagos futamidő 16-18 év. A bank az igénylések 10 százalékát már online csatornákon fogadja. A K&H ügyfeleinek 56 százaléka maximum 1 éves kamatperiódusú hitelt választ, ebben változást hozhat a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL), ahol csak szeptemberben 4 milliárd forint értékű hitel iránt érdeklődtek az ügyfelek. Az MFL iránt érdeklődők átlagos összege 10 millió forint, azaz komolyabb összegre szerződnek, mint az átlagügyfél.

A bank megszerezte a 10 éves kamatperiódusú MFL-termék kínálatára is a minősítést, ám Rajna Gábor szerint a legkomolyabb kereslet a legrövidebb kamatperiódusra, a 3 éves termékre van. A korábban folyósított K&H hitelek 90 százaléka megfelelt az MFL-feltételeknek – mondta az értékesítési vezető a Világgazdaság kérdésére.

Rajna Gábor szerint a K&H 6,4 milliárd forintnyi támogatást folyósított a CSOK keretében – a bank a CSOK-igénylések nagyjából harmadához folyósít hitelt. A bank szerint továbbra is egyszerűsíteni kellene a CSOK-igénylést – túl sok papír kell, nagyon szűkek a határidők – és érdemes lenne elgondolkozni a regionális CSOK-kiírásokon. Közerlíteni kellene az 1-2 gyerekesek kedvezményét a 3 vagy többgyerekesek 10+10 milliós konstrukciójához – a banknál az ügyletek 13 százalékát teszi ki a 10 milliárdos CSOK-támogatás, értékben ugyanakkor 42 százalékot jelent. A kedvezményes lakás áfa kapcsán Rajna Gábor elmondta: az általuk finanszírozott nagy projektek esetében nem látnak megtorpanást – ezen cégek vélhetően tartani tudják a határidőket, rendelkeznek a szükséges munkaerővel. A költségvetés helyzete ma tartani tudná a kedvezményes áfát – mondta az értékesítési vezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.