BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymilliárd dollárba kerül az afganisztáni létszámbővítés

Amerikai katonai vezetők helyi idő szerint kedden elmondták, hogy évente több mint egymilliárd dollárba (nagyjából 265 milliárd forintba) fog kerülni a Donald Trump amerikai elnök által elrendelt afganisztáni csapatlétszám-bővítés.

Washington így évente 12,5 milliárd dollárt (mintegy 3300 milliárd forintot) költ majd történetének leghosszabb háborújára. Törvényhozók előtti meghallgatásán James Mattis védelmi miniszter azt is elmondta: szerinte az Egyesült Államoknak nem kellene felrúgnia az előző kormány által kialkudott iráni atomegyezményt. Trump korábban az Egyesült Államok által valaha kötött legrosszabb megállapodásnak nevezte a nagyhatalmak és Németország, valamint Teherán között 2015 nyarán létrejött atomalkut.

A fegyveres erőket ellenőrző szenátusi bizottság elnöke, John McCain szenátor azzal vádolta Mattist és Joseph Dunford vezérkari főnököt, hogy fontos részleteket hallgattak el a kongresszus elől Trump augusztusban nyilvánosságra hozott új afganisztáni stratégiájával kapcsolatban.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP

McCain azt is kifogásolta, hogy a két katonai vezető nem adta be írásos vallomását meghallgatása előtt, ami ilyen esetekben hagyományos követelmény.

Kedden a kongresszus több törvényhozója adott hangot aggályának, hogy az Egyesült Államok egyre jobban belesodródik egy költséges konfliktusba a hosszú távú siker kilátása nélkül.

Az új afganisztáni stratégia részeként a Pentagon 3500-zal növeli az ázsiai országban állomásozó amerikai katonák 8400-ra becsült létszámát. A kontingens feladata továbbra is az afgán biztonsági erők kiképzése, valamint a különféle terrorszervezetekkel szembeni harc.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.