BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdődhet a tárgyalás az energiacég kártalanításáról

Folytatódhat az Enefi romániai kártérítési pere, miután egy bírósági döntéssel okafogyottá vált az el­járás felfüggesztése.

Kedvező hírek érkeztek a hét végén az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. háza tájá­ról. Egyrészt kiderült, hogy a Faapritek SA által kért felszámolási eljárást mégsem folytatják le, a Hargita megyei törvényszék is tudomásul vette, hogy a cégbíróság eláll a kérelemtől, és az Enefi aktív cég maradhat. Másfelől a bíróság elutasította Gyergyószentmiklós fellebbezését a Hargita megyei prefektussal folytatott perben, és helybenhagyta az alapfokú döntést, amely szerint semmis a város által két visszamenőleges hatállyal hozott önkormányzati határozat a távhő áráról.

Gyergyószentmiklós, 2013. május 19.
A gyergyószentmiklósi Szabadság tér részlete 2013. május 19-én.
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Gyergyószentmiklós város önkormányzata tavaly október 28-án két határozatot hozott. Az egyik visszamenőlegesen azt állapította meg, hogy a város a 2015. márciusi rendes ülésén megszavazta a távhő árának megemelését, és kiegészítette a határozatot, amely szerint a hatálybalépés dátuma a határozat meghozatalának napja, azaz 2015. március 19. Jóváhagyta továbbá a 2015. április 1. és 2016. március 1. közti időszakra a távhőár-különbözet helyi költségvetésből való fedezését. A város a másik határozatban jóváhagyta a helyi távhőárat, ezzel próbálva az Enefi ottani érdekeltsége, a CDR korábbi felmondási jogalapját ellehetetleníteni. A határozatokkal kapcsolatban a CDR-en kívül a város jegyzője is észrevételeket fogalmazott meg, a prefektus pedig eljárást indított. Az Enefi tájékoztatása szerint a döntés jelentősége egyebek mellett abban áll, hogy a kártérítési per érdemi tárgyalását az eljárás befejezéséig korábban felfüggesztette a bíróság, és ezzel elhárult az akadály a tárgyalás elől. Az E-Star lapértesülések szerint 27 millió eurót követel Gyergyószentmiklóstól.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) korábban települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban. Budapesten 2007-ben, Varsóban 2011-ben lépett a parkettre. A lengyel piacról már korábban kivonult, kapcsolt vállalkozása a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak. A menedzsment középtávú terveiben csak a magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása és az üzemeltetési költségek csökkentése szerepel. Ezért a bírósági döntések illeszkednek a társaság középtávú terveibe.

Nemrégiben döntött az alaptőke leszállításáról a társaság, és ennek nyomán az általa kibocsátott részvények száma 29 672 579 darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken. Az alaptőke leszállításának előzménye a négy éve született csődegyezség, amikor a pénzükre hiába váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták a követelésüket. A kötvény-részvény csere során 50 millió darabra duzzadt a részvények száma, s a hitelezők kerültek többségbe a társaságban.

Tavaly azonban már csupán szűk kisebbséget képviseltek a hitelezőből lett részvényesek, s addigra a részvényszámot is sikerült 30 millió darab alá szorítani. Az Enefi folyamatosan szűkíti portfólióját, legutóbb a közvilágításból is kiszállt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.