BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel kétéves csúcsot döntöttek meg a vállalati hiteleknél

Csaknem kétéves csúcsra emelkedett augusztusra a vállalati hitelek állománya, és meghaladta a 6250 milliárd forintot. Eközben az új kihelyezések mennyisége is dinamikusan emelkedett.

Meghaladta augusztus végére a 6250 milliárd forintot a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya: ez, amellett, hogy 6,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, majdnem kétéves rekord – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban közzétett adataiból.

Az állomány növekedése mellett folytatódott az új kihelyezések volumenének emelkedése is. A legfeljebb egyéves kamatperiódusú forint- és euróhiteleknél – a folyószámlahiteleket nem számítva – több mint 1900 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a pénzügyi szolgáltatókkal a vállalatok 2017 első nyolc hónapjában, ez 43 százalékos bővülés a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül – hasonlóan a közelmúltban megszokotthoz – a forinthitelek voltak stabil többségben, az új szerződések nagyjából 70 százalékát ezek adták a január és augusztus közötti időszakban. Az arányok pedig az elmúlt egy évben sem változtak jelentősen, hiszen mind az euró-, mind a forintkihelyezéseknél bő 40 százalékos emelkedést regisztrált a jegybanki statisztika 2016 azonos időszakához képest.

A vállalati hitelállományon belül vegyesen alakult a kép, ami az augusztusig tartó egy évben elért növekedést illeti. A folyószámlahiteleknél 1,78 százalékos növekedést mért az MNB, ami nagyjából 20 milliárdos éves bővülést és 1150,7 milliárd forintos augusztus végi állományt jelentett.

Az egyéb, éven belüli lejáratú hiteleknél viszont 566,5-ről 519,3 milliárd forintra esett vissza az állomány éves összevetésben, vagyis 8,3 százaléknyit zsugorodott. Kisebb mértékben ugyan, de szintén csökkent a hosszú, de az ötéves vagy rövidebb lejáratú hitelek mennyisége is a pénzügyi szolgáltatók vállalati portfóliójában: 2016 augusztusa és az idei év nyolcadik hónapja között 3,5 százalékkal, 1744,7 milliárd forintra esett vissza az állomány.

Az öt évnél hosszabb lejáratú vállalati hiteleknél viszont igen figyelemreméltó, több mint 20 százalékos emelkedés történt az augusztusig számított egy évben, a hó végi állomány megközelítette a 2840 milliárd forintot. A dinamikus bővülés nyomán az öt éven túli lejáratú hitelek aránya is számottevően – valamivel több mint 40-ről 45,4 százalékra – emelkedett a nem pénzügyi vállalati hiteleken belül, miközben a többi kategória súlya kisebb-nagyobb mértékben csökkent. Mindez arra utal, hogy növekszik a beruházási célú hitelek aránya a pénzügyi szolgáltatók portfóliójában, ami – egyebek mellett – a vállalati finanszírozás szempontjából mindenképpen örvendetes fejlemény. A statisztikák alapján a jegybank Növekedési hitelprogramjának márciusi teljes kivezetése sem hozott fennakadást a vállalati hiteleknél, vagyis tartósan élénkülhet a piac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.