BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bízik a KBC a Duna House-ban

Fenntartjuk 4500 forintos fair értékbecslésünket, s hosszú távon is vonzónak találjuk a mai árszinteken a Duna House-részvényt – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője.

A Duna House esetében is igaz, hogy a mérlegnek két serpenyője van. Pozitívum, hogy az alaptevékenység az októberi előzetes adatok szerint erős, továbbá a bevételek és a profit is szépen nőtt. Egyre stabilabb a lengyelországi üzletág, és a menedzsment szerint az éves célok is fenntarthatók. Idén az ingatlanfejlesztések nélkül számolt adózott eredmény 850–1000 millió forint között lehet, de időarányosan sem áll rosszul a cég, eddig 769 millió forint profitot termelt. A negatív oldalra kerül viszont, hogy még mindig nagyban függ a teljesítménye a pénzügyi termékközvetítéstől, továbbá a Reviczky projektnél is vannak eladatlan lakások.

Az ingatlanos cég szeptember végén már 769 millió forintos profitnál járt
Fotós: Szabó Miklós

A bevétel 1,2 milliárd forintnál is erősebben alakult – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője, s a fontosabbak közül a legtöbb szegmensben növekedést lehetett látni. Kivételként az ingatlanbefektetések visszaesése említhető, de mivel tavaly jelentős mennyiségben értékesítettek lakásokat, nem meglepő az elmaradás. Amíg a hálózati és saját irodás jutalékbevételek 20-30 százalékkal erősödtek, addig a pénzügyi termékek közvetítése több mint 50 százalékkal nőtt.

A fedezeti hányadok is erősek lettek, ez részben annak köszönhető, hogy most nem kellett számolni az alacsonyabb nyereséghányadú ingatlaneladásokkal. Az üzemi eredményhányad 22, az EBITDA-marzs pedig 24 százalékos lett, ami 2016 első negyedéve óta nem látott magas szint. Ezzel együtt továbbra is a pénzügyi termékek közvetítéséből származó nyereség adja a cégcsoport eredményének csaknem kétharmadát.

Bizakodásra ad okot a lengyel helyzet, a felvásárlás óta a Metro­house teljesítménye egyre jobb. Közel 900 millió forintos bevételt termelt már a lengyel leány, és 20 millió forintos a működési eredmény az első kilenc hónapban.

A KBC korábbi várakozásainak mindez megfelel. A cseh teljesítmény kevésbé jó, az idei bevételek már majdnem elérték a 200 millió forintot, de az eredménysorokon közel 30 milliós mínuszt láthatunk.

Az ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatban is inkább jó hírek érkeztek. A menedzsment szerint a költségek növekedését sikerült ellensúlyozni a magasabb árakkal, ami pozitív. Ezzel együtt az is tény, hogy elvileg heteken belül sort kellene keríteni a Reviczky Liget átadására, de a lakások 25 százaléka nem kelt még el az adott árak mellett. A vezetőség ezzel együtt 600-700 millió forintos üzemi eredményt vár, ami nagyjából 30 százalékos nyereséghányadot jelentene; ez egybevág a KBC korábbi feltételezéseivel.

Az árfolyamábrát elemezve Cin­kotai Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok mozgásai után továbbra is enyhe emelkedő trendben mozog a részvény. A jelentés után 3700 forintig erősödött az árfolyam, bár itt már járt korábban a papír, és szeptember eleje óta inkább enyhe lecsorgás látható. Emiatt az elsődleges ellenállás 3850 forintnál lehet, majd pedig a lélektanilag is fontos 4000 forintnál alakulhat ki. A technikai képből is látszik, hogy túl nagy érdeklődés nincs a részvény iránt, az elmúlt hónapok eseményei a hazai piacon inkább más kispapírokra terelték a figyelmet. „Ettől függetlenül bízunk a cégben, és hosszú távon továbbra is vonzónak találjuk a jelenlegi árszinteket” – tette hozzá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.