BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős negyedévet várnak az OTP-től

A tavalyihoz hasonló eredményt vár az elemzők többsége az OTP-től a harmadik negyedévben. A bevételek, a hitelezés valószínűleg nőtt, de a költségek is emelkedhettek.

Várhatóan ma éjfél után teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését az OTP Bank. A hitelintézetet elemző cégek arra számítanak, hogy a nyereség a tavalyihoz hasonlóan alakul majd. A konszolidált számviteli adózott eredmény soron 69,5 milliárd forintot várnak, ez szinte megegyezik a tavalyival, jócskán elmarad viszont a második negyedév 80,7 milliárdos profitjától. A korrekciós tételek az idén még kevésbé játszhattak szerepet az eredményben, a korrigált adózott eredmény 69,8 milliárd forint körül lehetett, ami 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Fotós: Földi D. Attila

Az adózás előtti eredményben már nagyobb profitnövekedésre számítanak a szakértők. A konszenzus szerint 79,25 milliárd forint lehetett az elmúlt negyedévben a nyereség, 9 százalékkal magasabb a tavalyinál. Közterhet is többet fizetett azonban a hitelintézet, mint egy éve, a társasági adó a konszenzus szerint 9,5 milliárd forint körül alakulhatott. A bevételek a várakozások átlagából ítélve 203 milliárd forint körül lehettek, ami 10 százalékos bővülés tavalyhoz képest. A kamat- és a jutalékbevételeknél is növekedést várnak a szakértők, ami nem meglepő, hiszen a hitelezés fokozódott, emellett új leánycégekkel is gyarapodott a bank. A működési költségek persze szintén emelkedhettek 12 százalékkal 110 milliárd forintra.

A kockázati költségek is nőhettek 2016 harmadik negyedévéhez képest.

A Concorde Értékpapír a konszenzusnál jobb eredményre számít az OTP-nél. A konszolidált számviteli eredménysoron 78,5 milliárd, a korrigált soron 80 milliárd forintos nyereség a várakozása, ez 16,3 százalékkal magasabb a tavalyinál. A nettó kamateredmény csaknem 5 százalékkal nőhetett a brókercég elemzői szerint, főleg a horvát Splitska banka felvásárlásának köszönhetően. A kamatbevételek negyedéves összevetésben szinten maradhattak, mivel gyenge volt a rubel, a kamatmarzsok azonban Bulgáriában és Magyarországon is tovább csökkentek.

A díj- és jutalékbevételben sem történhetett számottevő változás a Concorde szerint, éves összevetésben viszont csaknem 19 százalékos növekedést vár a brókercég, szintén nagyrészt az akvizíciók miatt. Magyarországon erőteljesen bővül a vállalati hitelezés, de a többi szegmensben is növekedésre számít a brókercég. A kockázati költségek is alacsonyak maradnak, a Concorde Magyarországon további visszaírásokra számít, de a többi országban is a nullához közelíthetnek ezek a kiadások, az egyetlen kivétel Oroszország, ahol magas a céltartalékolás.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint is erős negyedéves eredményről számolhat be az OTP. Ez lesz az első teljes negyedév, amelynek számaiban konszolidálják a horvát Splitska bankát, ez ellensúlyozhatja a gyengülő rubel nettó kamatjövedelemre gyakorolt negatív hatását. A harmadik negyedévet az OTP az Erste szerint 73,3 milliárd forintos adózott eredménnyel zárhatta, ami 6,6 százalékkal jobb, mint a tavalyi. Negyedéves alapon viszont visszaeshetett az eredmény, ennek szezonális hatás az oka, az előző negyedévben ugyanis az OTP osztalékot kapott a Moltól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.