BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció után jó vétel lehet az OTP

Az OTP október végén új történelmi csúcsra, picivel az ellenállási szint fölé emelkedett, ahol azonban technikailag már erősen túlvett volt, így jött is a korrekció.

Az elmúlt hetekben lezajlott egy egészséges korrekció az OTP részvényeiben. A fundamentumok eddig is jók voltak, de most már a technikai kép is újra vonzóvá teszi a részvényt. Az OTP október végén új történelmi csúcsra, picivel az ellenállási szint fölé emelkedett, ahol azonban technikailag már erősen túlvett volt, így jött is a korrekció. Ennek során mintegy 1000 forintot csökkent az OTP-részvények ára, miközben a fundamentum nem változott, sőt a harmadik negyedéves eredményből láthattuk, hogy továbbra is jól teljesít a bankcsoport.

A harmadik negyedévben ugyanis jelentősen megverte az eredményvárakozásokat az OTP. A nettó profit 79,3 milliárd forint lett, s így 14 százalékkal bővült év/év alapon. A piac által várt 69,9 milliárd forintnál jobb eredmény elsődleges oka a mindössze 4,3 milliárd forintra rúgó céltartalékképzés. A kockázati költség így rekordalacsonyra, 0,14 százalékra csökkent a korábbi 30-50 bázispontról, s a nem teljesítő hitelek aránya is 11,2 százalékra esett az előző negyedévi 12,2 százalékról a kedvező makrogazdasági környezetnek köszönhetően.

A bank további akvizíciókban gondolkozik, miközben a jó profittermelő képesség miatt az osztalékot is emelni tervezi. Az elemzői konszenzus 221 forintos osztalékot vár az ez évi eredmény után, ami 15 százalékos bővülés a tavalyi 192,5 forint után. Ez mintegy 2,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami a mostani környezetben nagyjából megegyezik a tízéves magyar állampapírok hozamával.

Az OTP most könyv szerinti értékének 1,8-szeresén forog, ami meglehetősen magasnak számít a régiós szektortársak között.

Arról sem szabad azonban elfeledkezni, hogy ehhez a legmagasabb sajáttőke-arányos nyereség (ROE) tartozik, ami indokolja is ezt a magas értékeltséget, ráadásul a tervezett akvizíciók még attraktívabbá tehetik az OTP részvényeit. Ha az OTP-részvényt az árfolyam és az egy részvényre jutó eredményvárakozások (előretekintő P/E) alapján vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy bőven a szektor átlagos értékeltsége alatt forog, ami nem tűnik indokoltnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.