BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lepipálta régiós versenytársait a hazai börze

A térség börzéi két kivétellel jó hónapot zártak, a magyar tőzsde ugyanakkor továbbra is felülteljesítő a régióban.

A térség börzéi két kivétellel jó hónapot zártak, a magyar tőzsde ugyanakkor továbbra is felülteljesítő a régióban. Csak Bukarestben és Szófiában esett a tőzsdeindex, a BET 0,5, a SOFIX pedig 2,4 százalékkal ment lejjebb, míg a legdinamikusabban bővülő mutató a kijevi UX volt 7,6 százalékos plusszal. Az utóbbi eredményt torzítja, hogy rendre itt az egyik legalacsonyabb a részvényforgalom, egész októberben még a 173 millió hrivnyát sem érte el, ami forintban kevesebb mint 1,7 milliárdot jelent. A BUX 6,2 százalékos növekedése a legnagyobb az érdemi forgalommal rendelkező tőzsdék közül.

Forrás: AFP

Varsóban 2,9, Bécsben 2,7, Prágában pedig 2 százalékkal ment feljebb a vezető mutató. A kisebb piacok közül Zágrábban 3,5, Belgrádban 1,4, Pozsonyban 1,2, Ljubljanában pedig 0,1 százalékot javított a vezető index októberben. A 11 régiós piac átlagosan 2,2 százalékkal, az öt legnagyobb átlagosan 2,7 százalékkal emelkedett. Idén a bécsi ATX 30, a varsói WIG 20 mutató 29,6, a pesti BUX pedig 23,8 százalékkal kapaszkodott feljebb.

Forgalomnövekedés tekintetében is a nagy tőzsdék voltak az elmúlt hónap nyertesei. Budapesten, Bécsben és Prágában is 20 százalék feletti, Varsóban pedig 14 százalékos bővülést mértek. Budapesten a három legnagyobb forgalmat elérő papír az OTP Bank volt 93,8 milliárd forinttal (kb. 301 millió euró), a Mol 42,8 milliárd forinttal és a Richter 34,4 milliárd forinttal.

Bécsben a 841 millió eurós forgalmú Erste Group Bank után az október végén a tőzsdére bevezetett BAWAG 816 millióval áll a második helyen, a dobogóra az OMV fért még fel 606 millió euróval. Prágában a CEZ energetikai cég 5,3 milliárd cseh koronával (kb. 207 millió euró), a Moneta Money Bank 3,2 milliárd cseh koronával, a Komercni banka pedig 2 milliárd cseh koronával került dobogóra.

Az összes többi olyan piacon csökkenést mértek, ahol már közzétették a részletes forgalmi adatokat. Bukarestben látványosan, 64 százalékkal esett az összes üzletkötés értéke. Ezt leginkább az magyarázza, hogy szeptemberben nagyon meglódult a román részvénypiac forgalma a Fondul Proprietatea OMV Petrom-üzlete miatt. Az olaj- és gázipari csoport papírjainak 2,56 százaléka 473,5 millió lej (kb. 103 millió euró) értékben cserélt gazdát, ez a teljes bukaresti tőzsde havi forgalmának csaknem negyede volt szeptemberben. Az októberi 49 milliárd forintnyi forgalom viszont így is elmarad a nyári 57–71 milliárd forintnyitól. Októberben a Banca Transilvania 174 millió lej (kb. 38 millió euró), a Fondul Proprietatea 116 millió lej, a Societatea Energetica Electrica pedig 112 millió lejes forgalommal fért be az első háromba. A többi parkett közül csak Belgrádban volt egy számjegyű a forgalomcsökkenés, a többi helyen viszont két számjegyű visszaesést mértek.

Közös balti tőkepiac születik

Észtország, Lettország és Litvánia közös tőkepiacról írt alá memorandumot. A három balti állam a közös fellépéssel a külön-külön túl kicsinek számító piac miatti korlátokon akar túllépni. A kezdeményezést támogatja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Bizottság is. Az EBRD szerint a balti tőkepiaccal az európai tőkepiaci unió megvalósulásához is közelebb kerülnek. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.