BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már vizsgálják a virtuális számlapénzek kibocsátását

Az egyre inkább készpénzmentessé váló társadalom, a pénzforgalom fejlődése, valamint az az egyre szélesebb körben elfogadott nézet, amely szerint a bankok hitelezésük révén új (számla)pénzt teremtenek, előtérbe hozta azt a gondolatot, hogy jegybankoknak kellene előállítaniuk digitális jegybankpénzt (central bank digital currency – CBDC).

Michael Kumhof, a Bank of England szenior kutatási tanácsadója a Corvinus Egyetem MNB tanszékének konferenciáján azon véleményének adott hangot, hogy a megtakarítások ilyen megoldásba vitele számottevően olcsóbbá tenné a finanszírozást, hiszen a jegybanki pénzekben elhelyezett „betétek” az állampapíroknál olcsóbb finanszírozást tennének lehetővé a költségvetéseknek.

Pénzforgalmi szempontból nagy előnye lenne a megoldásnak, hogy a jegybank folyamatosan garantálni tudná a pénzhez jutást, nem okoznának gondot a társadalomnak a bankcsődök vagy katasztrófák idején a készpénzlogisztika megoldása. A digitális jegybankpénz megjelenése segíthetné szélesebb körök bevonását a modern pénzügyekbe – mondta el Bartha Lajos.

Az MNB igazgatója ugyanakkor a megoldás hiányosságairól is beszélt: a digitális jegybankpénz kezeléséhez a jegybanknak minden ügyfél számára számlát kellene vezetnie, az azzal járó valamennyi – jelenleg a bankok által végzett – szolgáltatást (fióki ügyfélszolgálat, call center, internetbank) kiépítve, s meg kellene felelnie azoknak az előírásoknak is (valós idejű tranzakciókezelés, ügyfél-azonosítás stb.), amelyeket ma szabályként ír elő a kereskedelmi bankoknak.

A központosított pénzkezelés miatt a kiberkockázat fokozottabban jelentkezne, ráadásul a centralizált pénzforgalmi számlavezetés a bankok közti innovációs versenyt is alaposan szűkítené, ami az ügyfelek érdekével ellentétes lehet. Szó lehet persze a bankokhoz való kiszervezésről, ám ezt jogilag nehéz megoldani, hiszen ez esetben a bank ügynök lenne, de a felelősség a jegybanké maradna. Ha az MNB nem vezetne számlát, csak megteremtené a digitális pénz használatának lehetőségét azzal, hogy az ezt a megoldást választók valamilyen eszközre transzformálhassák a pénzüket, akkor nem tudná azonosítani a felhasználót, s így lényegében a készpénz szintjére vinné le a biztonságot – ha az eszköz elveszne, a rajta tárolt pénzt is elvesztené a tulajdonosa.

A digitális pénz biztosan olcsóbb lenne, mint a készpénzhasználat, és a pénzforgalom biztonságát is garantálná. A felhasználhatóságát tekintve azonban ma még akadályt jelent, hogy hazánkban csak minden második kereskedőnél lehet elektronikus úton fizetni – hangsúlyozta Bar­tha Lajos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.