BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerb bankot vett az OTP

Az OTP leánybankja, az OTP banka Srbija pénteken lezárta a szerbiai Vojvodjanska banka (Voban) megvásárlását.

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy az OTP banka Srbija és az eladó, a Group of National Bank of Greece (NBG) pénteken pénzügyileg is lezárták azt a tranzakciót, melynek eredményeként az NBG szerbiai leánybankjában, a Vobanban, valamint az NBG Leasingben fennálló 100 százalékos tulajdoni részesedés, valamint további, az NBG érdekeltségébe tartozó, szerbiai kitettségek az OTP banka Srbija tulajdonába kerültek.

38 milliárd forintot fizet az OTP

A tranzakció augusztusi bejelentésekor az OTP azt közölte, hogy a vételár 125 millió euró, mintegy 38 milliárd forint körül várható.

Az OTP közölte: a 2016. végi adatok alapján a Voban a szerb bankszektor 9. legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. Az akvizíció eredményeképpen az OTP csoport szerbiai piaci részesedése 5,7 százalékra nő, az integrált bank a mérlegfőösszeg alapján a 7. legnagyobb bank lesz Szerbiában. Az integrációt várhatóan 2019 második negyedévében zárják le. Az OTP Bank 2005 óta van jelen Szerbiában.

Cél a piaci részesedés növelése

Az OTP augusztusi közleménye idézte Wolf Lászlót, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét, aki azt mondta: „az OTP banka Srbija az elmúlt években folyamatosan fejlődött, és várakozásaink szerint e pozitív tendencia továbbra is fennmarad, amelyhez a mostani akvizíció eredményesen járul hozzá”. Wolf László emlékeztetett: az OTP stratégiai célja, hogy növelje piaci részesedését azokban az országokban, ahol jelen van.

Tavaly év végén a Vojvodjanska banka és a tranzakció tárgyát képező egyéb szerb eszközök mérlegfőösszege, konszolidált szinten 1,173 milliárd euró, bruttó hitelállománya 810 millió euró volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.