BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új hitelterméket indít az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 20 milliárd forintos keretösszeggel új hitelterméket indít a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak finanszírozására.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új, 5 éves stratégiájának részeként a piaci hiányosságok finanszírozásához szeretne új fejlesztési forrásokat nyújtani. A cél, hogy olyan vállalkozások kapjanak fejlesztési forrást, amelyek életképesek, de vagy nem finanszírozhatóak klasszikus banki termékekkel, vagy csak túl magas költségek mellett

- mondta Bernáth Tamás, az MFB vezérigazgatója. A szakember szerint közel 45 ezer olyan vállalkozás van hazánkban, amelyek nagyjából 900 milliárd forintnyi, még vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igénnyel bírnak – ezek döntően a mikrocégek. A bank ezen szegmens finanszírozására 20 milliárdos kerettel indítja el az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Programját. Ennek során 19 jelentkező közül 8 pénzügyi vállalkozáson keresztül igyekszik elérni a hazai mikro- és kisvállalkozásokat. A hitel 1-1000 millió forintos összegben igényelhető, 10 százalékos önerővel, s akár 10 éves futamidőre, maximum 2 éves türelmi idővel.

Simon Katalin, az MFB vezérigazgató-helyettese elmondta:

a társaságok az induláskor maximum 4,97 százalék alatti kamaton tudják kínálni az ügyfeleknek a kölcsönt. A kamatbázis a 3 hónapos Euribor, az MFB refinanszírozási felára 1,3 százalék, és ehhez jön a finanszírozási partner maximum 4 százalékos felára. Az MFB a hitelhez kapcsolt egyéb díjakat és az árazást is figyeli a pilot időszak alatt.

A vezérigazgató-helyettes szerint a mostani program hangsúlyosan pilot-jellegű, terveik szerint jövő márciusban immár az indulás tapasztalatai alapján továbbdolgozott termékkel tudnak előlépni.

Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója szerint az új program abban segít, hogy az MFB eljusson azokhoz a kisebb vállalkozásokhoz, amelyek eddig méreteik miatt nem lehettek az MFB partnerei. Külön öröm, hogy a bank meghallotta a pénzügyi vállalkozások azon érveit, hogy ők a korábbi tapasztalataik és kapcsolatuk alapján komoly keresletet tudnak majd támasztani a jelenleginél lényegesen nagyobb keretösszegre is – fűzte hozzá Krisán.

A termék roppant egyszerű – nagyban hasonlít a korábban rendkívül sikeres kombinált mikrohitel termékhez. Akár új alapítású vállalkozások is igényelhetik, s ingatlanvásárlásra is fordíthatók. A termékhez a garanciaszervezetek termékei is elérhetőek, így még jobban csökkenthetőek a finanszírozási kockázatok. Simon Katalin – aki a Garantiqa elnöki posztját is betölti – jelezte, hogy a garanciaszervezet külön termékkel készül a pilot-projekt után induló szakaszra.

A hitel a következő szervezeteken keresztül elérhető

BG Finance Zrt.

Bohemian Financing Zrt.

Carion Finanszírozási Centrum Zrt.

Első Hitelkapu Pénzügyi Zrt.

Hitelpont Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

InHold Pénzügyi Zrt.

Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt.

Magyar Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.