BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átrendezi a hulladéktilalom a rézárakat

A rézhulladék- és katódárak szétválhatnak, ennek megfelelően a minőségi réz iránti kereslet és az árak tovább emelkedhetnek.

Korrekció nélkül menetelnek felfelé a részvénypiacok, így egyre többen tartanak attól, hogy most vásároljanak technológiai vagy más, a növekedésre érzékeny részvényeket, mivel túlárazottnak tartják őket. Mindeközben azonban jól látszik a reálgazdaság fellendülése világszerte, ezért a befektetők visszafelé haladnak a feldolgozási láncban: felfedezték a fémeket mint a technológiai fejlődés szükséges és nélkülözhetetlen alapanyagait, és az általános vélekedés szerint ezek egy tőzsdei korrekció esetén is kitartanak, áresésre nem kell számítani.

Az egyik ilyen fontos alapanyag a réz, a színesfém határidős árfolyama ugyanis a tavalyi 30 százalékos rali után négyéves csúcsra jutott. Folyamatos árfolyam-emelkedésének fő felhajtóereje az elektromos autókkal kapcsolatos kincstári optimizmus. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a fizikai vásárlók még nem igazán jelentek meg a piacon, legalábbis ezt mutatja az a tény, hogy a leszállításért fizetendő prémium nem követte a határidős árakat. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy nemcsak a vételi (long) pozíciók, de a The London Metal Exchange által ellenőrzött raktárkészletek is abszolút csúcson vannak, levonható a következtetés, hogy a hedge fundok tartják életben a fémpiaci ralit, nekik köszönhető a drágulás. A javuló gazdasági mutatókra és az első negyedévben magas szezonális keresletre hivatkozva az alapkezelők tovább emelik a határidős árfolyamokat, de valójában a spekuláció messzebbre vezet: Kínába.

Környezetvédelmi okokra hivatkozva az ázsiai ország 2018 végétől teljes tilalmat vezethet be a rézhulladék importjára, sőt már a 2018-as első kvóta is 94 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly érvényes. Mivel Kína a globális rézfelhasználásban 45 százalékkal vesz részt, a drasztikus korlátozás a piacon is érezteti a hatását. A rézhulladék- és katódárak szétválhatnak, ennek megfelelően a minőségi réz iránti kereslet és az árak tovább emelkedhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.