BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betéteiket növelték inkább a háztartások és a vállalatok tavaly

Tavaly novemberben a háztartások és a vállalatok is jóval nagyobb összeggel növelték betétállományukat, mint amennyi friss hitelt vettek fel – ez derül ki a Magyar Nemzeti bank (MNB) csütörtökön kiadott legfrissebb adataiból.

A jegybank szerint a nettó lakossági hitelállomány alakulását számottevően fékezte a háztartási szektor részét képező önálló vállalkozók hiteleinek törlesztése és a jelentős összegű mezőgazdasági támogatás novemberi kifizetése, ami a háztartási szektor részét képező önálló vállalkozókat is érintette a vállalatok mellett.

A háztartások hitelállománya szezonális igazítás nélkül 0,5 milliárd forintos növekedést mutatott, miközben a betétállományuk tranzakciókból eredően 97,6 milliárd forinttal nőtt, ami a legnagyobb összeg a múlt év második felében. A háztartások forinthiteleinek állománya 1,3 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 0,7 milliárd forinttal csökkent.

Forrás: AFP

A háztartások forintbetéteibe 123,8 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt, míg a devizabetétekből 26,2 milliárd forintos nettó betétkivonást regisztrált az MNB.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 80,4 milliárd forintos növekedést mutatott, míg a betétállomány 225,0 milliárd forinttal nőtt az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve. A forinthitelek állománya 2,4 milliárd forinttal csökkent, míg a devizahitelek állománya 82,8 milliárd forinttal nőtt.

A forintbetéteknél 226,3 milliárd forintos nettó betételhelyezés, míg a devizabetétekből 1,3 milliárd forintos nettó betétkivonás történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.