BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatéves csúcs a háztartások betéteinél

Közel hatéves csúcsra emelkedett november végére a háztartások betétállománya. A szabad szemmel alig látható kamatok nyomán viszont folyamatosan csökken a lekötött betétek súlya, már a 35 százalékot sem éri el.

Szinte folyamatosan növekszik a háztartások pénzügyi szolgáltatóknál tartott betéteinek állománya: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint november végén 7708,3 milliárd forintot bíztak rájuk a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek. Ez, amellett, hogy 7,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, közel hatéves csúcs is, hiszen csak 2011 végén volt ennél nagyobb a kimutatott állomány – ám akkor sem érte el a 7800 milliárdos határt, így könnyen lehet, hogy egy-két hónapon belül történelmi rekordot dönt a háztartások betéteinek volumene. A tisztán lakossági betétek mennyisége 7372,5 milliárd forint november végén, ami 7,15 százalékos éves növekedést jelent.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A növekedés annak ellenére stabil a lakossági betéteknél, hogy a kamatok alakulása egyáltalán nem kedvez ennek a megtakarítási formának sem. A jegybank által számított, szerződésekben szereplő, átlagos éves kamatláb a háztartások lekötött forintbetéteinél 2017 novemberére 0,34 százalékot ért el, ez éves alapon 21 bázispontos mérséklődés. A korábban a legkedveltebbnek számító, éven belüli lekötéseknél a novemberig tartó egy évben 23 bázisponttal, 0,25 százalékra zsugorodott az átlagkamat, a folyószámlabetéteknél pedig már az egytized százalékot sem éri el.

A betétek népszerűsége azért lehet töretlen, mert a híresen konzervatívnak számító magyar lakossági befektetők számára leginkább a készpénz és az állampapír mellettük az alternatíva, viszont előbbinél nyilván vannak észszerű mennyiségi korlátok, utóbbinál pedig a viszonylag hosszú futamidő – és a fokozatosan csökkenő hozamok – jelenthetnek visszatartó erőt.

Az 1 százalék alatti éves kamatok viszont derekasan átrendezték a lakossági betétek lejárat, illetve lekötés szerinti összetételét.

Az MNB adatai szerint a lakossági betétek mindössze 34,7 százalékát tartották lekötve november végén, szemben az egy évvel korábbi 41,8 százalékkal. Figyelemre méltó emellett, hogy míg 2017 első tizenegy hónapjában 3078,5 milliárd forint értékben születtek új lekötött betéti szerződések a háztartásoknál, addig egy éve még több mint 4000 milliárd, öt évvel korábban pedig több mint 11 ezermilliárd forint értékben. A lekötött betéteken belül még mindig az éven belüli futamidejűek adják a legnagyobb szeletet, igaz, a november végi, 1618 milliárd forintos állomány 17,5 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Már nem mindenhol esnek a hitelek kamatai

A háztartások forintalapú fogyasztási hiteleinél novemberben 11,97 százalékot ért el a szerződésekben szereplő, éves, átlagos kamatláb, amely, ha minimális mértékben is, de magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki az MNB statisztikáiból. A lakáscélú és a folyószámlahiteleknél folytatódott a csökkenés 2016 és 2017 tizenegyedik hónapja között: előbbieknél 62, utóbbiaknál pedig 125 bázisponttal mérséklődött az átlagos kamat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.