BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitörhet a karanténból a SET

Zártkörű alaptőke-emelésről dönthet január 29-én a hó végéig még karanténban lévő SET Group rendkívüli közgyűlése. A hírre limitig húzták az elkülönített papírt.

Ismét bebizonyosodott, hogy a karanténben is zajlik az élet, a tételt ezúttal a SET Group (korábbi nevén TR Investment) igazolta. A cég már több mint egy éve van az elkülönítőben, ahová amiatt zárta a BÉT vezérigazgatója, mert nem rendezte a tőzsdeüzemeltető felé fennálló díjhátralékát. A második féléves büntetés január második felében jár le. Emlékezetes, hogy a tavaly március 30-i rendkívüli közgyűlésen visszahívták a korábbi igazgatóságot, új vezetőséget és új nevet választottak, és áttették székhelyüket a főváros II. kerületébe, a Rómer Flóris utcába.

Forrás: Shutterstock

Az új igazgatótanács már akkor bejelentette, hogy a SET Group Nyrt. helyzetét a lehető leghamarabb stabilizálni akarja. Ennek lehet fontos lépcsője az év végén bejelentett tőkeemelés, amelyet a január 29-re összehívott rendkívüli közgyűlés hagyhat jóvá. Az időzítés sem lehet véletlen, hiszen jó esetben friss tőkével felvértezve, gyógyultan léphet ki a karanténból a tőzsdeparkettre a társaság.

Az igazgatóság márciusban oly módon kívánt az új befektetőkkel megállapodni, hogy a társaság múltjából adódó veszteségeket kompenzálják, hogy tiszta lappal indulhassanak tovább. További szempont volt a cég nyílt piaci státuszának megszilárdítása, ezért kiemelt hangsúlyt fektettek a jelenlegi befektetők védelmére. Mindezeket szem előtt tartva három új befektetővel állapodtak meg. A Triman Kft., a Triterra Kft. és Farkas Gergely megalapították az Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft.-t 1,386 milliárd forint törzstőkével. A törzstőkét a három befektető apportálta. Az apport tárgya egy 6,5 hektáron elterülő ipari komplexum saját iparvágánnyal, amely egy per-, igény- és tehermentes ingatlan, továbbá számítástechnikai eszközök is kerültek az új cégbe, valamint az Oilkomfort Kft. 503 millió forintos törzstőkéjét megtestesítő üzletrész.

A három befektető 1,386 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a SET Group Nyrt.-ben, mégpedig oly módon, hogy az összegből 535,1 millió forint a SET Group Nyrt. jegyzett tőkéjét, a fennmaradó 850,9 millió forint pedig annak tőketartalékát növelje. A december 29-én elhatározott alaptőke-emelés új részvények zárt körű forgalomba hozatalával történik. Az új részvényekért a befektetők az Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft.-ben meglévő üzletrészükkel „fizetnek”. A kibocsátási értéket 259 forintban határozták meg és fogadták el.

A SET Group Nyrt. igazgatótanácsa megállapodott a befektetőkkel, hogy az új részvények keletkeztetése és lejegyzése után a befektetők ezeket egyéves, határozott idejű letétbe helyezik a társaság nyílt piaci jelenlétének védelme érdekében, ezzel is garantálva, hogy a tőkeemelés a társaság korábbi befektetőinek helyzetét ne érintse hátrányosan.

Az évet 103 forinton záró papír 20 forintos réssel nyitotta az új esztendőt, s az idei első kereskedési napon 135 forintig húzták a kurzust a hírre. Az elkülönített részvényekkel úgynevezett aukciós modellben kereskednek, vagyis csak napi néhány alkalommal lehet üzletet kötni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.