BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepte az elemzőket a Richter

Eddig csak egyetlen, kivételes esetben fordult elő, hogy a Richter utolsó negyedéves gyorsjelentése nem tartalmazott a következő pénzügyi évre vonatkozó árbevétel-prognózist. Most eljött az ismétlés ideje.

A Richter február 8-án esedékes gyorsjelentésében hiába keresnek az éves árbevételi tervre vonatkozó útmutatást a befektetők. Orbán Gábor vezérigazgató a Reutersnek adott pénteki interjújában szólt arról, hogy a negyedik negyedéves gyorsjelentésüket a következő pénzügyi évre vonatkozó árbevétel-prognózis nélkül teszik közzé. A részletes előrejelzés persze nem marad el, az Esmyával kapcsolatos európai gyógyszerügynökségi (EMA) vizsgálatot azonban megvárják, így tavasz végére, nyár elejére várható a publikáció megjelentetése.

Forrás: MTI | Fotós: Czeglédi Zsolt

A hétfői kereskedésben érdemi árfolyammozgást nem okozott a vezérigazgatói nyilatkozat, az elemzők körében viszont meglepetést keltett. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír vezető elemzője meglepőnek tartja a vállalat döntését, amire a válság kirobbanása utáni 2009-es évet leszámítva nem volt példa. Véleménye szerint a Richter sávosan adhatna éves előrejelzést, attól függetlenül, hogy bizonytalannak ítéli meg az idei értékesítési kilátásokat az Esmyával kapcsolatban. A Concorde szerint a részletes éves előrejelzést május elején pótolhatja majd a cég. Modelljükben az Esmya részvényenként 750 forint értéket képvisel.

Az Erste vezető elemzője, Miró József szerint is meglepő a pénteki nyilatkozat, bár a döntés nem áll távol a Bogsch Erik vezérigazgatósága alatt a Richterre jellemző konzervatív, óvatos kommunikációtól. Miró egyetért azokkal, akik szerint, ha az Esmya-forgalmazás betiltására nem lát esélyt a vezérigazgató (erről is beszélt a Reutersnek), akkor túlzott óvatosságra utal az éves árbevétel-prognózist halasztó döntés. A szakember egy olyan előrejelzés publikálását is megfelelőnek tartotta volna, amely a vállalat 2018-ra tervezett bevételi terveit közli, de mindezt az Esmya forgalmazási adatai nélkül. Emlékeztetett rá, hogy a Richter esetében volt már példa hasonlóra, igaz, annyi különbséggel, hogy azt egy új termék (a cariprazine) bevezetése előtt alkalmazták.

Miró József számára a legizgalmasabb kérdés, hogy az EMA vizsgálata miatt vajon csúszik-e az Esmya amerikai bevezetése; nem tudni biztosan ugyanis, hogy az amerikai hatóság (FDA) megvárja-e az európai felülvizsgálat lezárultát. Hozzátette, hogy az Esmya hatóanyaga nem ismeretlen az Egyesült Államokban, ahol évek óta forgalmaznak uliprisztál-acetát tartalmú fogamzásgátló terméket. Az Erste számításai szerint 600 forintra tehető az Esmya fair értéke egy részvényre vetítve (ebben még nem szerepel az amerikai piaci bevezetés hatása).

A vállalat éves árbevételéből 6 százalékot tesz ki az Esmya. A Richter várakozása szerint az Esmya forgalma 85 millió euró lehetett 2017-ben, az első tizenegy havi forgalom alapján minden adott volt az éves terv teljesüléséhez. Emlékezetes, hogy az EMA december 1-jén rendelte el a termék felülvizsgálatát négy, Esmyával kezelt beteg súlyos májkárosodása miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.