BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább tart a lendület, viszik a hiteleket a vállalkozások

November végére 6465,5 milliárd forintra emelkedett a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hitelállománya, ami amellett, hogy 8,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, közel hároméves csúcs – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból.

Ami az állomány összetételét illeti, a jegybank adatai szerint a 2017 novemberéig számított egy évben tovább emelkedett az öt évnél hosszabb lejáratú – zömében beruházási célú – hitelek súlya a portfólión belül: a tizenegyedik hónap végén 46,1 százalékot ért el, ami több mint 5 százalékpontos ugrás a tizenkét hónappal korábbi adathoz képest.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A folyószámlahitelek részaránya kisebb mértékben ugyan, de szintén növekedett a tortán belül: novemberben 18,4 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 17,9-del. Emelkedett a devizában nyilvántartott hitelek szerepe is a vállalatok finanszírozásában: a 2017. novemberi, 2833 milliárd forintnyi állomány 43,8 százalékos részesedés volt, 2,4 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az MNB adataiból kiderül, hogy látványosan emelkedett az új forint- és euróhitel-szerződések volumene is a múlt év első tizenegy hónapjában. A szezonálisan igazított adatok szerint a változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású hiteleknél – a folyószámlahiteleket nem számítva – 2661,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a pénzügyi szolgáltatók, ami 41,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Figyelemre méltó, hogy az átlagnál is nagyobb, 46,6 százalékos emelkedést regisztrált az MNB az egymillió eurós összeghatár feletti euróhiteleknél, amelyeknél így az új szerződések értéke megközelítette a 723 milliárd forintot. A forinthiteleknél viszont pont a kisebb összegű – egymillió eurót meg nem haladó – szerződéseknél mértek gyorsabb növekedést: a közel 433 milliárd forintnyi új szerződés 46,2 százalékos emelkedés.

A vállalati hitelpiac jó teljesítménye az előttünk álló időszakban is folytatódhat majd, hiszen az alacsony kamatszint és a kedvező makrogazdasági környezet is kedvez a növekedésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.