BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedő hozamok mellett erősödik a dollár

Az emelkedő államkötvényhozamok és a vártnál szigorúbb monetáris politika fűti a dollár erősödését. Az amerikai államkincstár rekordközeli összegben bocsát ki állampapírt a héten.

Lassan egy hete megállás nélkül erősödik a dollár. A múlt csütörtöki, hároméves mélypontot jelentő 1,25-os euróval szembeni keresztárfolyamról már csaknem 1,5 százalékot emelkedett az árfolyam, tegnap az 1,23-os jegyzéshez közeledett. A dollárindex 88,5 pontról 90 közelébe emelkedett egy hét alatt. Az erősödés hátterében két tényező állhat. Egyrészt az amerikai államkötvényhozamok emelkedése.

Forrás: Shutterstock

A2 éves állampapír hozama majdnem tízéves rekordra, 2,27 százalékra emelkedett tegnap, a 30 éves hozam 3,16 százalékra nőtt, ami csak 1 bázisponttal marad el több mint hároméves csúcsától. A 10 éves hozam a hétfőn elért 2,92 százalék fölötti szintről 2,9 százalék alá mérséklődött, itt oldalazva várta az esti Fed-jegyzőkönyvet. A hozamok egyrészt a várható monetáris szigorítás, másrészt a növekvő kínálat miatt nőhetnek. Az amerikai államkincstár kedden, lapzártánk után 179 milliárd dollárnyi állampapírt bocsátott ki különböző lejáratokon. Több futamidő hozama a válság óta nem látott szintekre ugrott: a 3 hónapos papírt 1,64, a 6 hónapost pedig 1,82 százalékos átlaghozam mellett értékesítették.

Az amerikai kormányzat a januári adócsökkentések és a nemrég bejelentett kiadásnövelő program okozta költségvetési deficit foltozására bocsátotta ki a papírokat. A korábbi bejelentések szerint ezen a héten 258 milliárd dollárnyi kibocsátást tervez. Tegnap lapzártánk után 2 és 5 éves papírokat dobtak piacra, míg ma este 7 éves futamidőn terveznek forrást bevonni.

A Bloomberg elemzése szerint az idei első negyedévben 441 milliárd dollárnyi értékben bocsáthat ki papírokat az amerikai államkincstár.

A növekvő kínálat és a Fed mérlegleépítése együtt emeli a hozamokat, a piacok tesztelik, hogy a finanszírozáshoz lesz-e elegendő külföldi kereslet, így erősödik a dollár – írta elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Néhány kedvezőtlen makroadat, illetve néhány galamb hangvételű nyilatkozat az Európai Központi Bank részéről az eurózóna hozamainak ereszkedését okozta – emiatt tágultak a transzatlanti hozamkülönbségek.

A dollárerősödés másik oka, hogy a befektetők elkezdték beárazni a vártnál szigorúbb amerikai kamatpályát, és ennek megerősítésére várnak: a Fed lapzártánk után adta ki legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Mint ismert, a Fed korábban három idei kamatemelést valószínűsített, de a meglepően gyorsuló januári inflációs adatok és az erős béremelkedés miatt szigorúbb lehet.

Ezt a bank több kormányzója hangsúlyozta az elmúlt hetekben, és a korábbi elnök, Janet Yellen is úgy nyilatkozott: ha a körülmények a vártnál jobban javulnak, a Fed hozzájuk igazítja a monetáris politikát. Az elemzők már inkább négy emelést valószínűsítenek. A piac a márciusi kamatemelést gyakorlatilag teljesen beárazta, valószínű egy júniusi és egy decemberi emelés, és kérdéses a szeptemberi. A befektetőket az is érdekli, hogy a Fed új elnöke, Jerome Powell mennyire fogja követni elődje monetáris politikáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.