BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelte a tétet a SET Group

Már 10 milliárdos tőkebevonásra van felhatalmazása a menedzsmentnek ötéves horizonton, a korábbi másfél milliárddal szemben, amelyet két év alatt teljesíthettek volna.

Amint várható volt, a SET Group pénteki megismételt közgyűlése nem az eredetileg tervezett formában adott felhatalmazást a tőkeemelésre. Kámán Ildikó könyvvizsgáló, az Adóprognózis Kft. ügyvezető igazgatója ugyanis már a január 29-én határozatképtelen közgyűlés előtt visszautasította a véleménynyilvánítást arról, hogy az Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft. törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő három üzletrész (ebből 54,24 százalékot a Triman, 15 százalékot a Triterra és 30,76 százalékot Farkas Gergely tulajdonol) milyen nem pénzbeni vagyoni hozzájárulást képvisel. A visszautasítást az információk hiányával és az idő rövidségével indokolta.

Forrás: Shutterstock

Eredetileg ugyanis az Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft. 1 milliárd 386 millió forintos törzstőkéjét, vagyis egy 6,5 hektáron elterülő ipari komplexumot (saját iparvágánnyal) apportáltak volna a SET Groupba. Ám a könyvvizsgálói vélemény hiányában és a cégbíróság számára nyitva álló harmincnapos eljárási határidőre tekintettel ez eleve reménytelen vállalkozás volt. Így jobb híján a megismételt közgyűlésen a részvényesek formálisan jóváhagyták, hogy az igazgatóság érvényes felhatalmazás alapján döntött a tőkeemelésről, amelyet a könyvvizsgálói vélemény hiányában nem tudott végrehajtani.

A legfontosabb döntés, amelyet a részvények 36,76 százalékát képviselő jelenlévők 84,19 százalékban támogattak (15,81 százalékos tartózkodás mellett), az volt, hogy az igazgatóság részére felhatalmazást adtak a társaság alaptőkéjének legfeljebb 10 milliárd forinttal való felemelésére a következő öt évben – mondta a pénteki közgyűlés után a Világgazdaságnak Orbók Ádám. A stratégiai igazgató hozzátette: ha így nem is az eredeti formájában, de mindenképp megvalósulhat a menedzsment célkitűzése, a tőkebevonás. Kiemelte, hogy a közgyűlési felhatalmazás az eddig tervezettnél jóval nagyobb tőkebevonást tesz lehetővé ötéves időszakban. Tavaly márciusban ugyanis a közgyűlés két éven belüli másfél milliárd forintos tőkeemelésre adott felhatalmazást az akkori menedzsmentnek.

A Világgazdaság kérdésére megerősítették, hogy az Első Magyar Blokkláncba bevitt ingatlan apportálásáról továbbra sem mondtak le, de ahhoz több idő kell, és elsődleges szempontnak tekintik, hogy a társaság mindig a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával működjön. A SET Group január 16-án lépett ki a karanténból, és került vissza a T kategóriába, miután a BÉT vezérigazgatója megszüntette az elkülönítési szankciót. Az árfolyam már a karanténban sem bírt magával. Míg a tavalyi év első tíz hónapját 50 forint alatt töltötte a kurzus, decemberben megugrotta a 100 forintos lélektani szintet, az idei év elején pedig 300 forint fölé tornászta magát. Aztán januárban 200 és 325 forint között, látványosan tágra nyílt sávban pattogott. Az elmúlt öt napban azonban csillapodott a lengés. Most egy szűkebb sáv látszik kirajzolódni 235 és 275 forint között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.