BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a hozamemelkedés

További hozamemelkedésre számítanak az elemzők az államkötvénypiacon az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A Goldman Sachs 3,5 százalékos tízéves amerikai hozamra számít az idén, de a német hozamok is trendszerűen emelkedhetnek.

A következő hat hónapban akár 3,5 százalékra emelkedhet a 10 éves amerikai államkötvény hozama – figyelmeztetett a Goldman Sachs. A befektetési bank vagyonkezelő üzletága szerint a Fed saját korábbi előrejelzésénél többször, akár négyszer is kamatot emelhet az idén. Philip Moffitt, a bank elemzője úgy fogalmazott: a következő két negyedévben 3 és 3,5 százalék között lehet a hozam, ezért shortolják a papírok árát. Több befektető ugyanerre spekulál, az amerikai határidős árutőzsde-felügyelet adatai szerint a 10 éves államkötvény árára nyitott short pozíciók száma a mindenkori rekordra, több mint 939 ezerre nőtt február 6-ig. A Bloomberg elemzői konszenzusa egyébként csupán 2,95 százalékos hozamot valószínűsít szeptember végéig, a 3,5 százalékos hozam csak 2020-ra elképzelhető. A Reuters által idézett elemzők is hozamemelkedéssel számolnak, csak annak mértékéről van nézeteltérés.

A Fed az idén akár négyszer is megemelheti a kamatot
Forrás: AFP

Tegnap egyébként a 10 éves amerikai hozam 2,85 százalék körül mozgott, enyhén ereszkedett a hétfői, négyéves csúcsot jelentő 2,89 százalékról. A hozam közel 20 bázisponttal emelkedett a múlt heti munkaerőpiaci adatok után, amelyek megerősítették a várakozásokat, hogy a Fed kamatpályája szigorúbb lesz az előzetesen vártnál. A piac két-három emelést vár az idén, az elemzői medián és a Fed korábbi előrejelzése is 3 kamatemelést valószínűsít. William Dudley, a Fed New York-i kormányzója viszont a múlt héten úgy fogalmazott: akár négy kamatemelés is lehet, ha a gazdaság a jelenlegi pályán marad.

Az Atlanti-óceán másik oldalán az euróövezet magállamainak hozamai is csökkentek a múlt heti emelkedés után. A 10 éves német Bund 7 bázisponttal 0,73 százalékra csökkent, a brit állampapír hozama 4 bázisponttal esett. Az ING Bank elemzői kommentárjukban közölték: a német hozamok azért estek, mert a piacokat nem villanyozta fel Donald Trump csomagja, amellyel a hadi és belföldi infrastrukturális kiadásokat növeli. A német hozamok csökkenése korrekció is lehet, hiszen a hozam december elején még 0,3 százalék alatt volt. Az emelkedést egyrészt a német koalíciós tárgyalások okozta bizonytalanság, másrészt az idézhette elő, hogy a költéspárti szociáldemokraták kapták meg a pénzügyminiszteri széket, ami valószínűbbé teszi, hogy az EKB szeptemberben tényleg befejezi a kötvényvásárlási programot. Az ABN Amro elemzője, Kim Liu azonban hangsúlyozta: hiába lélegzik fel most kicsit a kötvénypiac, a hozamok emelkedése Európában is trendszerűen folytatódhat.

Az állampapírok hozama csak a magállamokban csökkent a héten, az euróövezet perifériaállamaiban tegnap is tovább nőtt: a 10 éves olasz hozam 2, a spanyol 1,7 bázisponttal emelkedett. Olaszországban tegnap kötvényaukciót tartottak, a Reuters szerint 7,6 milliárd eurónyi értékben keltek el 2, 6 és 30 éves állampapírok. Michael Laister, a Commerzbank elemzője szerint Olaszországban lassabban nőnek majd a hozamok, mint Spanyolországban, és a 10 éves kötvények közötti mostani, 55 bázispontos különbség 15-re csökkenhet akár már rövid távon. Oliver Rakau, az Oxford Economics szakértője optimista, úgy vélte, hogy a perifériaállamok rövid távú kockázatai csökkennek, így a külföldi befektetők visszatérhetnek az ottani kötvénypiacokra. Nick Wall, az Old Mutual Global Investors portfóliókezelője úgy vélte, az eladási hullám folytatódik, a német hozamok a következő hat hónapban akár 10-15 bázisponttal is emelkedhetnek, csökkentve a hozamszpredet a perifériás és a centrumállamok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.